torstai 13. syyskuuta 2012

Crypte archéologique


Île de la Citén tärkein nähtävyys on tietysti Notre-Dame, mutta sen juurella, mitä keskeisimmällä paikalla, vaikkakin matkailijavirtojen ohittamana on Crypte archéologique du parvis Notre-Dame. Tässä sisäänkäynnistä vähän parempi näkymä.


Paikka on, niin voinee sanoa, Pariisin Aboa Vetus (ilman Ars Novaa). Se esittelee nykyisen katutason alle jääneitä kaupunkirakenteita antiikin ajoista lähtien.Pienoismalli alueesta joskus 1500-luvulla.


Kaivausaluetta kiertävän käytävän seinillä oli runsaasti havainnollisia piirroskuvituksia niin muista antiikin kaupungeista...


...kuin varsinkin Lutetiasta itsestään sen eri vaiheissa.
Viimeisessä kuvassa eletään jo kansainvaellusaikaa, jolloin Seinen etelärannalle rakennettu osa kaupunkia hylättiin ja Île de la Cité linnoitettiin sieltä puretulla rakennusmateriaalilla.

Museossa esiteltiin luonnollisesti myös kaivauksissa löytyneitä esineitä.


Jotenkin tutun oloista tavaraa... tai no, roomalaista mosaiikkia ei Turun maaperästä taida löytyä.

Hieno paikka, varsinkin noiden piirroskuvitusten ansiosta, ja väljä jopa pahimpana heinäkuun sesonkina.

3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Vau! Tällaisesta en ole kuullut aiemmin ja ehdottomasti haluaisin nähdä.

Kari Hintsala kirjoitti...

Museossa pyöri myös Lutetian vaiheista video, jota katseli ihan mielikseen ranskaksisikin.

Eihän paikka mikään Notre-Dame ole, mutta ilman muuta käymisen väärti. Todella hassua ettei sinne useampi löydä. Ainakaan ei ole sijainnista kiinni, sitä keskemmällä on jo vaikea olla kun koko Ranskan "nollapistekin" on sen ja katedraalin välissä. :-)

Hurmioitunut kirjoitti...

Mahtavan näköinen paikka ja noin keskeisellä paikalla. Toisaalta mukavaa ettei kaikki paikat Pariisissakaan ole väenpaljouden täyttämiä.
Hienoa että noita rakenteita on säilynyt ja säilytetty. Hävettää myöntää, mutta en ole käynyt Aboa Vetus&Ars Novassakaan vielä, mutta se on kyllä vierailulistalla, trust me :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...