tiistai 16. toukokuuta 2017

Kaunista vai kauheaa?

Turun Kaakelitehdas Oy tuli aikoinaan tunnetuksi kaakeliuuneistaan, ja myöhemmin keraamisista seinälaatoistaan, joita se Pukkila Oy:n nimellä valmisti Turussa vuoteen 2015 asti, jolloin tuotanto siirrettiin Portugaliin. Vähemmän tunnettua on, että Kaakelitehdas valmisti myös koriste-esineitä ja maljakoita vuodesta 1907 alkaen aina 1950-luvulle saakka. Turun museokeskuksen kokoelmiin on päätynyt jonkin verran kaakelitehtaan maljakkotuotantoa, tässä katsaus siihen.

18,2 cm korkuinen maljakko mallia no 27.


25,8 cm korkea maljakko mallia no 76.17 cm korkea maljakko mallia no 96.24 cm korkea maljakko mallia no 99.17 cm korkea maljakko mallia 109.


37 cm korkea maljakko mallia 131 (kaulaa kiertää kolme lepakkoa).20,5 cm korkea maljakko mallia no 169.


 27 cm korkea maljakko mallia no 171.23 cm korkea maljakko mallia no 209.


22 cm korkea maljakko mallia no 212.


15,5 cm korkea koirafiguuri mallia no 240.


 18,5 cm halkaisijaltaan oleva tuhkakuppi mallia no 244.


 16,5 cm korkea maljakko mallia no 260.


19,7 cm korkea maljakko mallia no 275.


36,5 cm korkea maljakko mallia no 302.


28 cm korkea maljakko mallia no 331.


 23 cm halkaisijaltaan oleva malja on mallia no 414B.


Somessa jaettuina vain harvat pitivät Kaakelitehtaan maljakoita kauniina, pikemminkin "rumina" tai "kauheina". Mutta kauneus on katsojan silmissä, ja ainakin itse olen alkanut pitää näistä turkulaisen keraamisen taideteollisuuden tuotteista. Tietokannan valokuvat eivät tee oikeutta maljakoiden lasituksen usein voimakkaille ja rohkeille väreille. Ne ilmeisesti usein vaihtelivat saman mallin sisällä esineestä toiseen ja tekivät niistä tavallaan uniikkeja.

9 kommenttia:

Kitty Funland kirjoitti...

Vau, mahtavaa - nyt mun mysteeri koiralla on tausta! Mulla on tumma lasittamaton nro 240 figuuri ollut jonkun vuoden enkä ole etsinnöistä huolimatta löytänyt sille valmistajaa. Tänään sain vinkin ja tässähän se on :)

Kari Hintsala kirjoitti...

Onnittelut hienosta löydöstä! Turun kaakelitehtaan tuotantoa tunnetaan valitettavan huonosti. Näistä figuriineista on tiettävästi ollut vain yksi kuvasto, hyvin harvinainen nykyään. Meillä museossa sellainen on, ja käytämme sitä kaakelitehtaan tuotannon tunnistamiseen.

Kitty Funland kirjoitti...

Hei, lisäkysymys - onko Kaakelitehdas valmistanut varsapatsasta jalustalla? Törmäsin eräässä ryhmässä sellaiseen

Anonyymi kirjoitti...

Nyt löyty minunkin maljakolle tekijä. Nro 99 löytyy kaapista. On tosin tasaisemman vihreä väriltään. Kaunis omasta mielestäni.

Kari Hintsala kirjoitti...

Lasitteen väritys näissä tosiaan vaihtelee.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tietoa kuinka paljon näitä esineitä on tehty. Harvemmin tulee eteen. Omani ostin kauan sitten huutokaupasta. Ei kelvannut kenellekään muulle.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ei valitettavasti tähän hätään ole tietoa. Meidän kokoelmiimme ovat päätyneet vain nämä. Kaakelitehtaalle nämä olivat vain sivujuonne, muu tuotanto oli olennaisempaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei vielä. Kätköistäni löytyy pieni metalliketjujen varassa roikkuva matala ruukku.Käyttötarkoitus epäselvä. Väritys muistuttaa maljakkoa 109. Pohjasta sininen kuten lepakkomaljakossa. Ostin kauan sitten Antiikkimessuilta kun muistutti aiemmin ostamaani maljakkoa. Tekijä tuntematon.Löytyisikö teiltä tunnistusapua?

Kari Hintsala kirjoitti...

Minut saa kiinni tästä linkistä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...