maanantai 29. toukokuuta 2017

Louhisaaren kartanon puutarhassa

Monen vuoden tauon jälkeen tuli käytyä Louhisaaressa, jossa eilen vietettiin hedelmätarhan avajaisia.


Ja avajaisiin kuuluu tietysti laulua...


ja puheita.


Luonnonvarakeskuksen geenivaratutkija Maarit Heinonen opasti uutta hedelmätarhaa, jonka tähti on Mannerheimin mukaan nimetty lajike. Asiasta voi lukea lisää täältä.


Paikka Mannerheimin lajikkeen puulle.


Hedelmäpuutarhalle on varattu tila hyötypuutarhan ja kartanon välistä...


ja Mannerheimin lisäksi siihen tulee toki muitakin lajikkeita.Museopuutarhuri Aaja Peura opasti jo viime vuonna perustettua hyötypuutarhaa, jossa on tarkasti seurattu Pehr Kalmin neuvoja 1700-luvulta.


Puutarhan koostuu kahdesta korttelista, kukin kortteli 5 x 5 ruudusta, joissa kussakin voi olla joko laatikko tai puu. Korttelin kulmiin ja kulmien väleihin tulee aina puu, ja koko tarhan keskelle aikanaan syreenimaja. Etualalla reunoille istutettuja mulperipuita. Louhisaaressa kasvoi 1700-luvulla peräti 200 silkintuotannossa tarvittavaa mulperipuuta, mutta yksi kova talvi teki niistä lopun.


Kaikki laatikoiden kasvit ovat Kalmin aikana tunnettuja ja hänen puutarhoissaan viljelemiä. Tämän puutarhan yksilöt ovat peräisin 2012 suljetun Pukkilan kartanomuseon puutarhasta.Hyötypuutarha kun oli, niin useimmat laatikoiden kasvit olivat syötäviä. Tätä ei kuitenkaan suuhunsa kannata pistää, se on myrkyllinen ukonhattu eli aconitum.


Tähän postaukseen ei sen enempää itse kartanosta, siitä postailtiin perusteellisesti jo 2011. Toki se nytkin kierrettiin ja kuvia räpsittiin ja voi olla että myöhemmin siitäkin jotain.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...