keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Naisia ja yksisarvisia

Seksi ja murhat jatkuivat Borgioiden toisessa jaksossa, ja Jeremy Irons alias paavi Aleksanteri VI ryhtyi salasuhteeseen Giulia Farnesen kanssa. Kiinnostavinta jaksossa oli kuitenkin se, että Aleksanteri maalautti salarakkaastaan kuvan Pinturicchiolla, jonka esittäjä oli kovasti nuoren näköinen mies ollakseen jo nelissäkymmenissä (Pinturicchio oli syntynyt 1454 ja sarjassa eletään vuotta 1492 tai jälkeen).

TV-sarjan maalauksen esikuvana näytti olevan tämä teos, ei kuitenkaan Pinturicchion vaan Rafaelin n. v. 1506 maalaama Nuori nainen ja yksisarvinen:

Kuva: Wikimedia commons
Maalauksen esittämän henkilön kanssa on kuten renessanssitaiteessa usein: voipi se esittää Giuliaa, mutta voipi olla ettei esitäkään. (Montako teoriaa olette kuulleet Mona Lisan esikuvasta?) Maailman kuuluisin Nainen ja yksisarvinen on kuitenkin Pariisissa, siitä toiste. Ja niin, huomasitteko miten myrkkyynsä tikahtuneen Orsinin palatsin seinillä oli roomalaisperäisiä reliefejä?

Borgiat-sarjan uusinta tänään YLE2 klo 22:40, katseltavissa myös YLE Areenalla tämän viikon.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

"Voipi se esittää Giuliaa, mutta voipi olla ettei esitäkään" kuulostaa myös hyvin kotoisalta ja savolaiselta ;P

Kari Hintsala kirjoitti...

"Suattaapa olla niinnii vaan suattaapa olla toisinnii", "kahellaista ilimoo" ja mitä niitä ambivalenssin klassikoita savoksi olikaan? :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...