lauantai 29. syyskuuta 2012

Palkintolippu Ranskan vallankumouksen ajoiltaHuomaan että Marie Antoinettesta on tullut jo parikin postausta laadittua, sellistä jossa hän odotti tuomionsa täytäntöönpanoa sekä paikasta jossa hänet mestattiin. Kuningasparin kohtalon voi sanoa sinetöityneen kun heidän yrityksensä paeta Ranskasta päättyi Varennesissa 21. kesäkuuta 1791.

Tapaus oli vallankumouksen historiassa sen verran suuri käännekohta, että kaupungin asukkaat palkittiin urotyöstään lipulla, joka nyttemmin on päätynyt Saksan historian museoon Berliinissä. Tämä 1792 valmistetuksi ajoitettu lippu on täynnä vallankumouksellista heraldiikkaa: fryygialaismyssy, fasces, liehuvia trikolorinauhoja.

Kuninkasparin tunnisti postimestari Jean-Baptiste Drouet, joka Wikipediasta löytyvän elämäkerran mukaan ehti sen jälkeen mukaan vielä moneen, mm. puolustamaan Teneriffan saarta Nelsonia vastaan ja aina Intiaan asti. Restauraation voitettua kiihkeän jakobiinin oli vietettävä loppuelämänsä salanimen turvissa voidakseen asua Ranskassa.

Kuva: Wikimedia commons
Kuningasparin pakoa oli suunnittelemassa kreivi Axel von Fersen, ja se miten hän liittyy Turun museokeskukseen, käy ilmi huomenna.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...