lauantai 12. kesäkuuta 2010

Vickan ja minä

Sotajuttujen liiallisuudesta esitettiin kritiikkiä offline, joten tässä häpeilemätön seurapiiripostaus. Victorian ja Danielin häähumun viimeinen kiriviikko on alkanut ja hysteria vetänee täällä päin maapalloa vertoja jalkapallon MM-kisoillekin. Kannanpa siis korteni kekoon ja kehaisen että toimeni Turun museokeskuksen esinelainauksen parissa vei minut kerran näyttelyavajaisiin joissa myös Vickan oli läsnä!

Näyttely oli tietysti 1809 ~ Ero ja uusi alku. 200 vuotta Suomen sodasta, ajankohta toissavuoden syksy ja paikkana Kansallismuseo Helsingissä. Syynä kutsuun oli että meiltäkin oli yksi esine (siviilivirkapuvun takki) lainattu tuohon kahden riikin voimin tehtyyn näyttelyyn, joka Helsingistä siirtyi vielä Tukholman Livrustkammareniin.

Tungos, kuten arvata saattaa, oli melkoinen ja kruununprinsessan näin vain vilaukselta, sinisen koltun muistan hänellä olleen. Vickan oli edustamassa Ruotsin valtiota, Suomen puolesta oli mukana presidentti Halonen. Jatkot olisivat olleet Ritarihuoneella,  aikataulu vain ei sallinut osallistua, mikä kateellisten lohduksi kerrottakoon.

Näyttely oli toki upea, Kansallismuseo ja Livrustkammaren olivat kaivaneet hienoimmat esineensä esille. Näyttelyjulkaisu on myös hankkimisen arvoinen lisä kotikirjastoon, Kansallismuseon kauppa näyttää myyvän sitä jo kympillä.

Kun monarkiaan päästiin, niin ränttään tässä siitä kuinka Hesari teki taas jutun jostain Hessenin ruhtinassuvun jäsenestä, jonka esi-isä ehti hyvin lyhyen aikaa ja varsin epäilyttävissä oloissa valittuna olla Suomen "kuningas". Jos presidentinvirka todella ajetaan alas ja maamme palaa monarkiaan, muistutan siitä että naapurimaassamme ovat valtaistuinta vailla prinssi Carl Philip, jolta se riistettiin lainmuutoksella, sekä prinsessa Madeleine. Hesari voisi tehdä seuraavan kuninkaissakäyntinsä länteen ja kysyä josko Suomen kuninkaan tai kuningattaren arvo jompaa kumpaa Heidän Kuninkaallista Korkeuttaan kiinnostaisi. :-)

Kuva: Wikimedia Commons

11 kommenttia:

Salme kirjoitti...

Oletpa päässyt tasokkaisiin avajaisiin ja onneksi näit edes vilahduksen prinsessasta. Jännittää lähestyvät kuninkaalliset häät. Hesari jo kerkisi mainitsemaan, että kanamunakupit tulevat kärkiryhmän kattaukseen. Kenties joku myrkytyksen pelossa uskaltautuu syömään vain kananmunia.

Jos saamme Carl Philipin kuninkaaksi, hänelle voitaisiin antaa käytöön valmiina oleva kuninkaan kruunu. Voisit matkustaa hakemaan kopion jostain.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ruotsissa ei kruunua eikä muitakaan regaalioita tarvita. Kustaa V (?) jo kieltäytyi kruunajaisista eikä niitä sen koommin ole pidetty.Vaan mahatisiko Gallen-Kallelan suunnittelema kruunu kelvata Maddelle? Kuka saisi suunnitella uuden?

Ehkä pidoissa pitäisi tarjoilla ruoka celadonkeramiikkaa olevilta lautasilta. Keskiajan Lähi-Idässä uskottiin sen muuttavan väriä jos ruoka oli myrkytetty. Lienee tuo uskomus kasvattanut mainitun kiinalaisen keramiikkatyypin vientimarkkinoita.

Salme kirjoitti...

Poistin kommentin, kun tuli kirjoitusvirhe. Kielioppivirhe ekassa harmittaa myös, mutta koeta kestää. Siis, lisäksi oli eräänlaisia lakmuspapereita, joilla voitiin testata myrkyn määrä ja laatu. Niitä kiidätettiin maustelaivoilla ruokailijalta toiselle. Jan Erik Andersson olisi kruunun suunnittelija.

Nina kirjoitti...

Nyt siis kaikki silmä kovana ensi lauantaina tiirailemaan, onko niillä oikeasti juhlapöydässä kultaiset munakupit muistuttamassa ajasta, jolloin myrkytys oli oikeasti yleinen kuolintapa hovipiireissä. Ja kananmunat ainoa turvallinen ruokalaji - aikana ennen injektioneulojen keksimistä. Jonkin aikaa (+/-2 v.) oli lehdessä juttu siitä että kuningas teetti kaikille lapsilleen kultaiset jalokivin koristellut munakupit.
Eikös Eerikillä ollut kruunajaiset?

Kari Hintsala kirjoitti...

Nimenomaan Eerik XIV:lle tehty kruunu oli se josta Kustaa V vuonna 1907 kieltäytyi koska piti sitä "lapsellisena ja muinaishistoriaan kuuluvana" (kertoi Wikipedia).

Näistä myrkyttämisistä tulee aina mieleen se leffa (Metsis muistanee tarkemmin mikä), jossa myrkyttäjällä oli myrkkyä vain veitsen terän toisella puolen, leikkasi sillä omenan halki, antoi myrkytetyn puolen halitsijalle ja haukkasi omaan myrkytöntä puoliskoaan "todisteeksi".

Salme kirjoitti...

On kai regaalit edelleen jossain roolissa kruunajaisten yhteydessä. Siitä oli juttua Livrustkammarenissa. Onko ne vain somisteena? Kruunulla ainakin on tehtävä.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ruotsin hovin sivuilta:

The King's Regalia

It is this collection of invaluable objects that still nowadays are regarded as The King´s regalia. This means that some of them are used today on ceremonial occasions such as coronations, baptisms, weddings and funerals.

Accordingly, at the The King and Queen´s wedding ceremony in 1976, The King´s Crown was placed on one side of the alter and the Queen on the other.

The country's most recent coronation was Oskar II's in 1873. When he died in 1907, his son and heir to the throne Gustaf V refrained from a coronation ceremony.


Jospa ne olis häissäkin näkösällä?

Salme kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/kuvagalleria/frame.asp?id=9474

Linkki kuvagalleriaan, joka johdattaa kuninkaallisiin pariskuntiin.

Kari Hintsala kirjoitti...

Nyt on häät katsottu ja hieno spektaakkeli olivatkin. YLEn selostajien puolesta vain tunsi myötähäpeää: Euroopan kuninkaallisia oli heillä vaikeuksia tunnistaa, asepuvut hankalia (juu, kyllä ne olivat laivaston siinä kirkon ovella) ja Danielin kunniamerkki (Serafiimiritarikunta, kuitenkin tiedettiin että hänestä oli tehty sen ritari!) jo aivan mahdoton. Voi nolo, eikö kerta kaikkiaan löytynyt mukaan ketään joka olisi tuntenut näitä (naisten mielestä) ns. tylsiä juttuja???

Nimetön kirjoitti...

Selailin tässä Kaponieeria ja huomasin, että en ollut vastannut minulle epäsuorasti esitettyyn kysymykseen siitä, missä elokuvassa myrkyttäjällä on myrkkyä veitsen toisella puolella. Kyseinen rainahan on Rooman valtakunnan tuho (1964). Elokuvan alussa Alec Guinnessin esittämä keisari Markus Aurelius päättääkin jättää valtaistuimen ottopojalleen Liviaalle eikä epäkelvolle pojalleen Commudukselle. Commoduksen kätyrinä toimii sokea profeetta, joka leikkaa myrkytetyllä veitsellä omenan kahtia. Epäluuloinen Aurelius syö oman puolikkaansa vasta, kun profeetta omansa.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että elokuvan Commodus kopioitiin lähes suoraan elokuvaan Gladiaattori (2000).

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos Metsis, parempi myöhään kuin ei silloinkaan! Nyt kun elokuvan nimi kävi ilmi, löytyivät myös youtubesta kohtaukset, jossa salajuoni esitellään ja jossa se toteutetaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...