perjantai 4. kesäkuuta 2010

Glorian antiikki 90 (5/2010)

Uusin Glorian antiikki tupsahti postista eilen. Varsin perinteinen oli sisältö, komeita kartanoita (Sörmlannin Julita ja Hollolan Pyhäniemi) tai muuten vain tyylikkäitä antiikilla sisustettuja koteja.

Omat suosikkini: artikkeli suunnittelija Oiva Toikasta, jonka muotoilemien esineiden kanssa varmasti jokainen suomalainen on joutunut tekemisiin. Krouvi-tuoppi - mitä muistoja se ravintola Hämeenportista mieleen tuokaan! Nuutajärvi valmisti sitä 1973-95, mutta mihin lienee tuotanto katkennut? Tuliko vain muodiksi juoda olut korkeista laseista?

Ja eksotiikkaa: enpä totisesti tiennyt että yksi maailman tärkeimmistä inro-kokoelmista, ja ehdottomasti maailman tärkein inroja käsittelevä kirjasto ovat Suomessa, saksalaisen keräilijäpariskunnan Else ja Heinz Kressin huomassa. Ja mikä ihme on inro? Koska kimonossa ei ole taskuja, kuljettivat samurait tarvitsemansa pikkutavarat näissä yleensä 5-lokeroisissa lakkarasioissa, joiden koristetaiteellinen muotoilu saavutti huippunsa Edo-kaudella. Aiheeseen voi perehtyä Tampereen Vapriikissa huhtikuussa avatussa näyttelyssä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...