tiistai 15. kesäkuuta 2010

Torbole toisessa maailmansodassa

Torbole sul Garda on enimmäkseen (ja onnekseen) välttynyt sotahistorialta. Mutta missäs ei jotain muistopaatta toiselle maailmansodalle olisi, ja sellainen on Torbolessa pystytetty Yhdysvaltain 10. vuoristodivisioonan muistoksi lähempänä rantaa olevan kirkon vierelle:

Muistomerkki on omistettu samalla myös William O. Darbylle, amerikkalaisten sissi- tai jääkäripataljoonien (miten tuon ranger-sanan tässä sitten kääntääkään) johtajalle, joka myöhemmin toimi 10. vuoristodivisioonan apulaiskomentajana ja kaatui Pohjois-Italiassa vain pari päivää ennen aselepoa.

Amerikkalaiset saapuivat Torboleen huhtikuussa 1945. Majapaikkamme hotelli Benacon historiasivuilla on kuva jenkkien DUKWista saapumassa kaupungin rantaan:


Oli jo pitkään tehnyt mieli kulkea hieman After the Battle -lehden jalanjäljissä, joten tässä näppäys kesältä 2009 samasta paikasta niin hyvin kuin siltä seisomalta ja liikennettä rantakadulla vaarantamatta onnistui:


Hrmph, no ei tuo ihan prikulleen tainnut mennä, mutta jos After the Battlen kykyjenetsijä huomaa tämän ja kustantaa kuvausmatkani muille Italian (muukin Välimeren maa käy) taistelukentille, lupaan parantaa otosteni tasoa. :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...