perjantai 7. syyskuuta 2012

Museolöytönä eläinloukku


Yleisön pyynnöstä lisää kulttuuriperintötyön rujoa arkea. Museoiden nurkkiin kertyy, uskokaa huviksenne, väistämättä ja luonnonlain omaisesti esineistöä, jonka alkuperätieto on hävinnyt aikojen saatossa. Tällainen esine on nyt käsillä, jonkinlainen syötillä toimiva eläinloukku. Mitä sillä on pyydetty, jää arvailujen varaan. Suuaukko loukun ollessa viritettynä on kooltaan 17 x 23 cm, josta parempi eläinkunnan tuntija osannee jotain päätellä. Rakennusaineena on ollut kierrätysmateriaali, maalattu ponttilauta kenties rakennuksen seinästä. Tietokanta ei tuntenut aiempia eläinloukkuja tai ansoja, joten esineen ottaminen kokoelmiin oli perusteltua. Hankintatavaksi esineelle tuli "museolöytö" ja luettelointitietoihin pelkkä deskriptio mittoineen.

Useinkaan ei näytetä miten museoesineet toimivat. No nyt näytetään, konservaattorin suosiollisella avustuksella:

.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Hienoa materiaalin kierrätystä. Yksinkertaisen näköinen,mutta näyttää toimivan. Kiitos videoselvennyksestä :) Jos lukijoissa on joku luonnontieteilijä, voisi hän vinkata millaisia karvaturreja tällä ollaan mahdollisesti pyydystetty.

Nimetön kirjoitti...

Luonnontieteilijä olen, jos kohta en biologi, mutta silti sanon, että kyseessä on kissanloukku. Blogspotin kirjoituksesta löysin kuvan nykyaikaisesta mallista. Itsekin olen pyydystänyt kissoja tuollaisella. Ei se villikissan houkutteleminen tuohon ansaan mitään, mutta sen saaminen sieltä ulos...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...