perjantai 21. syyskuuta 2012

Sainte-Chapelle

Pariisin oikeuspalatsin pihalle jääneestä Sainte-Chapellen kirkosta ei juuri saa kunnollista ulkokuvaa, joten käytetään vanhinta rakennuksesta säilynyttä kuvaa. Se on peräisin Berryn herttuan rukouskirjan kesäkuuta kuvaavasta näkymästä (Pariisin leveysasteilla ollaan silloin jo heinätöissä kuten näkyy), joka esittää Île de la Citén saarta 1400-luvun alussa.

Kuva: Wikimedia commons
Vasemmalla näkyvät kuninkaanlinnan (nyk. Conciergerien) tornit...



...ja oikealla Sainte-Chapellen kuninkaallinen kappeli.


Lunvig IX Pyhä ("Saint-Louis") rakennutti kappelin 1240-luvulla säilytyspaikaksi Konstantinopolista ostamalleen Kristuksen orjantappurakruunulle. Pyhäinjäännös maksoi 135000 livreä, kappelin rakennuttaminen vain 40000. Kappeli jakautuu ala- ja yläkertaan, molemmat ovat toimineet kirkkoina, mutta ylempi osa oli kuningasperheen yksityiskappeli.

Alakerrassa toimii museokauppa, mutta vaikuttava tila sekin on, tässä muutama kuva itäpäädystä.








Portaat ala- ja yläkerran välillä.



Yläkerta on goottilaisen arkkitehtuurin hämmästyttävimpiä saavutuksia, valon ja värin juhlaa, ja jälleen paikka, jolle kuvat eivät tee oikeutta vaan sisätila on koettava itse. Usein on sanottu rakennuksen itsessään olevan jättiläismäinen lasinen relikvaario eli pyhäinjäännöslipas. Eipä siihen ole lisättävää, muuta kuin että ikkunoiden lasimaalaukset kuvaavat pääosin vanhan testamentin tapahtumia.







Katon tähtikuviointia.



Mutta mistäs tässä on kyse?



Sainte-Chapellen lasimaalaukset ovat 6-vuotisen restauroinnin alaisina, tässä tarkemmin.



Sponsorina on, sopivaa kyllä, kansainvälinen ikkunafirma Velux! Konservointia esiteltiin salissa pyörivällä videolla.



Yksi apostoleita kuvaavista veistoksista.



Molemmin puolin kaksi kaikkiaan 44:stä eri pyhimysten marttyyrikuolemia kuvaavista quatrefoileista, monet huonokuntoisuutensa vuoksi tunnistamattomia.

Portaalin keskipilarin Kristus ja yläpuolinen tympanon.



Portaalin kalkkikiviveistoksissa esiintyi (kuten muuallakin kirkossa) Ranskan liljan lisäksi Kastilian linna, olihan Ludvig Pyhän äiti Kastilian Blanka.



Muina aiheina mm. Eevan luominen...



...ja syntiinlankeemus.



Kyyhkysaihe lattiasta, sanotaan nyt vaikka kaikkien ruokkimiemme pariisilaispulujen kunniaksi.



Lattia, ja moni muukin osa kirkosta on itse asiassa 1800-luvulla tehdyn, huolelliseen tutkimukseen perustuneen restauroinnin tulosta.

Sainte-Chapelle on Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä ja jonottaa saa niin turvatarkastukseen kuin lippujen ostoonkin. Ostamalla yhteislipun Conciergiesta pääsee nopeamman turvajonon kautta ja luonnollisesti kokonaan ohi lippujonon.

Ludvig Pyhä järjesti ahkerasti ristiretkiä ja viimein kuolikin sellaisella Tunisiassa. Perimätiedon mukaan osa ruumiista haudattiin kuolinpaikalle, jonne rakennettiin hänen nimeään kantava katedraali 1800-luvulla.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Sainte-Chapelle oli yksi lempparikohteistani Pariisissa. Se valo on uskomattoman kaunis. Ja sisätilat muutenkin tähtikattoineen ja koristeellisine lattioineen.
Berryn herttuan tuntien kirjan kuvitukset ovat tuttuja mutta en tiennyt että siellä on kuva kirkostakin!

Kari Hintsala kirjoitti...

Tuntien kirjan kuvat ovat niin usein nähtyjä että monista katsojista ne varmaan ovat jonkinlaisia keskiaikaisia "fantasiamaisemia", mutta itse asiassa ne kuvaavat kaikki todellisia linnoja yms. jotka herttua joko omisti tai jotka olivat hänelle muutoin tuttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...