maanantai 15. elokuuta 2011

Brahehus - Brahenlinna


Paluumatkalla Legolandista osui taukopaikka aivan Brahehusin viereen. Sen rakennuttaja Pietari Brahe (1602-80) on Suomen ja Turun historiassa niin keskeinen hahmo, että pitihän raunioita mennä katsomaan, olkoonkin ettei niiden sisäpuolelle restaurointitöiden vuoksi ollut asiaa. Tässä kuitenkin muutama ulkokuva.

Linnan rauniot ovat korkealla kalliolla ja näkymät Vätternjärvelle komeat.


Rannat molemmin puolin ja välissä oleva Visingsön saari kuuluivat Brahen läänityksenä saamaan Visingsborgin kreivikuntaan. Brahenlinnaa alettiin rakentaa 1637 huvilinnaksi, mutta 1645 suunnitelmat muuttuivat. Siitä piti tulla leskenasunto Pietari Brahen vaimolle Kristina Katarina Stenbockille, mutta hän kuoli ennen miestään. Rakennuksen valmistuttua 1650-luvun puolivälissä sitä käytettiin vierastalona. Brahen kuoltua 1680 talo tyhjennettiin ja kreivikunta palautettiin pian sen jälkeen kruunulle ns. isossa reduktiossa. Vuoden 1708 tulipalon myötä rakennus jäi raunioksi ja sitä on aika ajoin restauroitu 1900-luvun alusta lähtien - kuten nytkin.

Turun linnassa avattiin syksyllä 2003 näyttely Pietari Brahe matkustaa, joka sittemmin kiersi vuosien ajan Suomen museoita. Omalla kohdallani siihen liittyy nostalgisia muistoja, olihan se ensimmäinen näyttely, jonka tuottamiseen osallistuin.

Lähellä Brahenlinnaa on Grännan kuuluisa karkkikaupunki, jossa pysähdyttiin menomatkalla maistelemaan polkagrisia. Myös Gränna kuului aikoinaan Visingsborgin kreivikuntaan ja sen pääkatu on nimeltään mikäs muu kuin Brahegatan - Brahenkatu. Sellainenhan löytyy myös Turusta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...