perjantai 19. elokuuta 2011

Väärin kaivettu

Olen kehunut Profile Booksin Wonders of the World -sarjan kirjoja aiemmin täällä ja täällä. Tällä kertaa tuli kuitenkin hutiostos, David Watkinin The Roman Forum. Taidehistorioitsija Watkin ei selvästikään ymmärrä mitään arkeologiasta tai sen tiedonintresseistä. Esiinkaivetut antiikin jäänteet ovat hänestä vain "rumia", ja mikä pahinta, niiden tieltä on jouduttu purkamaan katolisia kirkkoja. Kirjaa leimaakin jatkuva letkauttelu milloin kenestäkin "anti-katolilaisesta", olivatpa nämä kirjailijoita, arkeologeja tai diktaattoreita.

Harmi että näin, mutta ei heitetä kirvestä kaivoon, sarjassa on ilmestynyt ja tulee ilmestymään kaikenlaista mielenkiintoista.

P.S. Kirjoitin alkuperäisen postauksen bloggerin muistiin juuri niin kuin internetin huono tapa on: ensimmäisen harmistuksen vallassa. Huomautettakoon kuitenkin, ettei Watkinin kirja ole vailla ansioita siinä mielessä, että hänen lähtökohtanaan ovat Giovanni Battista Albertin (1720-78) etsaukset aikansa Roomasta, Vedute di Roma. Watkinin romanttinen näkemys vain on, että Forumin pitäisi näyttää edelleen samalta kuin 1700-luvulla.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Briteissä eittämättä elää vahvasti ruskinilainen perinne. Vanha Rooma olisi pitänyt jättää idylliseksi pastoraalimaisemaksi - sellaiseksi, jollaisena mm. Goethe sen näki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...