lauantai 27. elokuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 3


121 Berlin, Schlossbrunnen.

Vaihteeksi pala säilynyttä Berliiniä. Taustalla olevan kuninkaanlinnan kohtalon tiedämmekin, mutta kuvatekstin linnan suihkulähteeksi nimeämä veistosryhmä tunnetaan nykyään paremmin nimellä Neptunuksen suihkulähde, ja se sijaitsee joen takana Punaisen raatihuoneen ja Mariankirkon välissä. Tämä Reinhold Begasin työ valmistui 1891 ja oli Berliinin maistraatin lahja keisari Vilhelm II:lle.

Neptunuksen seurana on neljä naishahmoa, jotka esittävät neljää silloisen Preussin halki virrannutta jokea: Reiniä, Elbeä, Oderia ja Veikseliä (joidenkin lähteiden mukaan Weseriä).

Suihkulähteen alkuperäinen sijainti käy ilmi tästä jo tutusta v. 1913 kartasta, jossa se esiintyy suunnittelijansa mukaan nimettynä (Begas Br).


Suihkulähde nykyisellä paikallaan, Punaisen raatihuoneen edessä, syyskuussa 2011.


Tässä myös lintuperspektiivistä TV-tornista. Neptunus neitoineen on alareunassa olevan ympyrän keskellä. Heidän alkuperäinen kotinsa oli nyt myllättynä olevalla alueella puiston, Spreen ja suuren nurmikentän (Tasavallan palatsin entisen sijaintipaikan) takana.


Ja eikös siellä raatihuoneenkin edessä myllätä. Aikamoista rakennus- ja remonttityömaata Berliini on vielä 20 vuotta yhdistymisen jälkeenkin.

Raatihuoneen "punaisuuden" saattaisi helposti luulla viittaavan Berliinin tunnetusti punaiseen historiaan, mutta itse asiassa se on aina viitannut vain rakennusmateriaaliin, punatiileen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...