maanantai 29. elokuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 4


70. Berlin. Denkmal d. Gr. Kurfürsten.

"Suuren vaaliruhtinaan" Fredrik Vilhelmin (1620-88) ratsastajapatsaan suunnitteli Andreas Schlüter, ja vuodesta 1703 lähtien se seisoi Lange Brücken (Pitkänsillan) komistuksena sillan puolivälissä. Kuvassamme se on juuri tällä vanhalla sillalla. Vuonna 1896 valmistui uusi silta, joka tuolloin nimettiin Kurfürsten Brückeksi (Vaaliruhtinaan sillaksi), ja kuvan veistoksesta tuolla uudella sillalla voi nähdä täällä (jossa taustalla ovat 1898-1901 valmistuneet uudet hovitallit, Neuer Marstall) sekä täällä, jossa näkymä on vastakkaiselta puolelta ja taustalla ovat kuninkaanlinna sekä rakenteilla (1894-1905) oleva tuomiokirkko (Berliner Dom).

Vuoden 1913 kartassamme silta on aivan kartan reunassa oikealla. Suuren vaaliruhtinaan patsasta ei ole merkitty, mutta tarkkaan katsomalla sillasta törröttää yläjuoksulle (alaspäin) jokin ulkonema, jonka voisi tulkita patsaan vaatimaksi tilaksi.


Silta tuhoutui Berliinin puolustustaisteluissa 1945. Nykyään sen nimenä on Rathausbrücke eli Raatihuoneen silta. Sillan erotti miten kuten TV-tornista käsin.


Mutta miten kävi suuren vaaliruhtinaan ratsastajapatsaaan? Se selvisi sodasta ja on nykyään Charlottenburgin linnan pihalla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...