maanantai 1. elokuuta 2011

Alatskiven kartano


Tartosta koilliseen lähellä Peipsijärveä sijaitsevan Alatskivin kartanon esikuvaksi kerrotaan Balmoralin linna. Tästä Wikimedia commonsin kuvasta voi tarkastella miten lähelle on päästy:


Onhan siinä näköisyyttä... Linnamainen kartano kuului aikoinaan von Nolckenien suvulle, joka pois muuttaessaan vei kaiken irtaimiston ja osan kiinteästäkin sisustuksesta. Tiettävästi jäljelle jäi vain tämä eteisaulan piano.


Kartanoa entisöitäessä on vanhojen valokuvien avulla yritetty hankkia mahdollisimman paljon alkuperäistä muistuttavia huonekaluja ja muuta sisustusta. Tässä muutama kuva tuon edelleen jatkuvan hankkeen tuloksista.








Seinäpintoja.



Kartanossa on myös säveltäjä Eduard Tubinille omistettu museo, muutama kuva myös sieltä.


Kuvasssa näkyvässä pömpelissä oli pienoismallina jonkin näyttämöesityksen lavastus.



Tubin näyttää itsekin olleen kätevä käsistään. Esillä oli hänen tekemänsä pienoismalli Château de Sully-sur-Loiren linnasta Ranskassa.


Puvustuksia Tubinin säveltämistä baleteista.


Metsän heijastuksia (?) sisällä.


Näkymä pääsisäänkäynnin yläpuolella olevalta parvekkeelta pihalle. Vieraat tulivat portista ja tavalliseen tapaan tie teki silmukan niin että vaunut mahtuivat kääntymään.


Kartanon fasadia oikealle ja vasemmalle.



Tässä vielä tuo pihaportti.


Entisöinti jatkui ja remppamiehiä pyöri niin sisällä kuin ulkonakin.

 
Kirjalisuutta:
Juhan Maiste: Linnoissa kreivien - Viron kartanoita ja kartanokulttuuria (1995)

2 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Kaunis paikka! Suomalaisittain tämä on jo linna. Tai..mikä muuten on linnan ja kartanon ero?

Kari Hintsala kirjoitti...

Blogitunnisteissani "linnat" ovat alunperin selkeästi puolustustarkoitukseen rakennettuja, mitä kartanot eivät ole. Totta kyllä, näyttäviä asuinkartanoita sanotaan meilläkin linnoiksi. Hankalaa on pikemminkin vetää rajaa linnan ja linnoituksen välille, ja niinpä olen määritellyt kaupunginmuurit linnoituksiksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...