sunnuntai 28. elokuuta 2011

IWM - Mark V Tank


Ensimmäiset panssarivaunut olivat brittien suunnittelemia, joten yksi tällainen "salmiakinmallinen" tankki kuuluu itsestäänselvästi Imperial War Museumin kokoelmiin. Kutsumanimekseen tämä Mark V -mallin vaunu oli saanut Devil eli Paholainen. Mark V oli varsin myöhäinen malli, se tuli rintamalle keväällä 1918 sai tulikasteensa Le Hamelin taistelussa heinäkuussa. Tämän yksilön uskotaan kuuluneen Kuninkaallisten panssarijoukkojen (Royal Tank Corps) 4. pataljoonan B-komppaniaan ja olleen palvelukäytössä vuoteen 1925 saakka.

Vaunussa oli tykkikonsoli vain toisella puolella, ja sekin puuta...


...kuten kurkistus piippuun osoitti.


Vaunun keulaan sivulle oli maalattu silmä, ehkäpä onnea tuottamaan?


Tässä vielä näkymä perään päin. Vehje oli kaikin puolin hyvässä maalissa, ihmettelen vain ettei IWM:iin ollut riittänyt alkuperäisin tykkikonsolein varustettua yksilöä.


Toista konsolia ei ollut ollenkaan, vaan sen tilalla oli pleksi, jonka läpi saattoi kurkistaa vaunun sisälle. Hölmöyksissäni en ottanut siitä kuvaa, mutta sellainen löytyy vaikkapa täältä ja piirros sisätiloista täältä.

Brittien tankit olivat mies- (male) tai naispuolisia (female) aseistuksensa mukaan. "Miehissä" oli sekä tykit että konekiväärit, "naisissa" vain konekiväärit. Tästä fallossymboliikasta vetäköön jokainen omat johtopäätöksensä. Ensimmäiset tankit olivat joka tapauksessa karmivia paikkoja: pakokaasuihin meinasi tukehtua ja vihollisen tulitus, jos ei läpäissytkään, irrotti panssaroinnin sisäpinnasta metallinsiruja jotka sinkoilivat ympäri vaunua.

"Salmiakkitankit" taistelivat Venäjän sisällissodassa ja vielä toisessa maailmansodassakin ne kävivät hätävarasta, mm. brittien valmistautuessa saksalaisten maihinnousuun 1940, neuvostoliittolaisten puolustautuessa Tallinnassa 1941 ja vielä 1945 niitä nähtiin Berliinissä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...