torstai 25. elokuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 2


162. Berlin. Denkmal Kaiser Wilhelm des Grossen.

Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal valmistui 1897 ensimmäisen Hohenzollern-sukuisen keisarin, Vilhelm I:n muistoksi - kuvan teksti kutsuu häntä kerrassaan "Vilhelm Suureksi". Varsin mahtipontinen monumentti ja sen lukuista eläinhahmot saivat aikalaiset irvailemaan "keisarillisesta eläintarhasta" ja "keisarista leijonien luolassa". DDR:n hallintoa ei muistomerkki huvittanut ensinkään, vaan se määrättiin purettavaksi samaan aikaan viereisen kuninkaanlinnan kanssa. Aivan jäljettömiin se ei hävinnyt vaan kaksi paria leijonia on vielä Berliinin eläintarhan leijonatalon koristeena.

Monumentti sijaitsi aivan kanavan rannassa ja on tässä kuvattu kuninkaanlinnan puolelta. Takana näkyvät (oikealta vasemmalle), Friedrichswerdersche Kirchen (nykyisin museona) tornit, Bauakademie sekä liikerakennus, jonka katolla komeilee juutalaissyntyisen Herrmann Gersonin muotiliikkeen mainos. Viimeksi mainittu seikka ei keisarillisessa Saksassa valokuvaajaa häirinnyt.

Ote v. 1913 kartasta, kirkko vasemmalla, keskellä Bauakademien rakennus.


Sama Googlen ilmakuvana. Bauakademie purettiin 1962 DDR:n ulkoministeriön tieltä. Se puolestaan sai purkutuomion 1995 ja paikalle nousi Bauakademien kulissi rakennuksen jälleenrakennusta odotettaessa.


Myös keisarimonumentin jälkeensä jättämälle tyhjiölle on kaavailtu käyttöä: paikalle nousee muistomerkki Saksan vapaudelle ja yhtenäisyydelle, Freiheits- und Einheitsdenkmal.

1 kommentti:

Kari Hintsala kirjoitti...

Bauakademiessa opiskeli muuten myös Carl Ludvig Engel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...