torstai 2. elokuuta 2012

Turistina Turussa, osa 2


Osallistuin viime kesänä Akateemiseen kävelyyn, opastettuun kiertokävelyyn Turun korkeakoulujen historiaan. Tänä kesänä oli vuorossa sen sisartapahtuma, Turun vanhat torit kertovat. Reitti kiersi Hevos/Koulu/Akatemiantorilta Vanhalle Suurtorille ja sieltä joen yli Vähätorille.

Edelliskesäinen kierros oli kyllä huomattavasti mielenkiintoisempi. Tässä tarinointi keskittyi paljolti Turun kaupungin yleiseen historiaan, joka taas oli ennestäänkin sanotaanko melko tuttua. Epäilemättä ulkopaikkakuntalainen ja varsinkin Turussa ensi kertaa oleva saisi kierroksesta enemmän irti.

Edes mitään mielenkiintoisia detaljeja ei oikein jäänyt mieleen, paitsii yksi kirkkojen pohjoispuoleen liittyvä. Sehän oli tietysti "paha puoli", jonne kukaan ei halunnut joutua haudatuksi jne. Ensimmäisen kerran kuulin selitykseksi sen, että tuomiopäivän tullessa kirkko kaatuu pohjoiseen päin! Kuultiin toki myös, että joulurauha julistettiin aiemmin raatihuoneelta, ja nyt Brinkkalan talosta (josta kuvassa näkyy hieman kulmaa vasemmalla), jonka nimen alkuperä olikin jo ennestään tuttu: sen omistaja omisti aikoinaan myös Brinkhallin kartanon. Sanonta "mennä päin prinkkalaa" on peräisin täältä, mutta varsinaisesti miten, siihen on monta selitystä.

Jutun kuva on melankolinen muistutus siitä miten Vanha Suurtori on tyhjillään jopa kaikein parhaimpana matkailusesonkina. Kaikkialla muualla tällaiset paikat kuhisevat turisteja, missä lie vika?

Vilkasta sen sijaan oli heti joen takana Vähätorilla, josta jatkettiin viimeiseen kohteeseen, Julinin tontilla sijaitsevaan Pyhän Hengen kappeliin. Se sijaitsee maan alla, 1500-luvulla aloitetun, mutta kesken jääneen Pyhän Hengen kirkon raunioissa. Tontin kaivauksissa löytyi useita satoja luurankoja, joiden tutkimuksista saatiin arvokasta tietoa, kerroin asiasta täällä. Sen sijaan sitä en silloin vielä tiennyt että vainajat haudattiin uudelleen samalla paikalle eli luut sijoitettiin kappelin seinillä oleviin laatikoihin/kaappeihin.

Kun vielä kurkattiin viereisen Lidlin ikkunasta keskellä kauppaa sijaitsevia vanhojen muurien jäänteitä, oli kierros tehty.

Kierroksia elokuun ajan torstaisin klo 16.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

No jopas onkin aution näköistä. Luulisi kesällä turistien vilisevän Turussa joka paikassa :o
Minä kävin hieman toisenlaisella kävelyretkellä; kävelykuunnelmalla.

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitokset kommenteista! Kiva kun joku jaksaa lukea keskellä lomakauttakin. Ajastimen avulla olen julkaissut muutaman jutun matkojenkin aikana. Eilen palasimme Pariisista jossa sinäkin taannoin kävit eli varmaan samoista aiheista tulee syksyn mittaan tarinoita. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...