sunnuntai 19. elokuuta 2012

Marsalkka Titon metsästys

Kevääseen 1944 mennessä Titon johtamista Jugoslavian kommunistipartisaaneista oli tullut niin suuri riesa saksalaisille miehittäjille, että vastarintaliikkeen lamauttamiseksi päätettiin sen johtajaa vastaan tehdä operaatio, jota nykyään Afganistanissa amerikkalaisten toimeenpanemina kutsuttaisiin nimellä kill or capture.

David Greentreen Ospreyn Raid-sarjaan kirjoittamassa Knight's Move - The Hunt for Marshall Tito 1944 kerrotaan operaation vaiheet. SS-laskuvarjojääkäripataljoona 500 hyppäsi Drvarin kaupunkiin, jonka viereisen vuoren luolassa Tito piti päämajaansa. Itse asiassa Tito oli ottanut tavakseen yöpyä kauempana, mutta oli syntymäpäivänsä vuoksi jäänyt sillä kertaa yöksi luolaan. Saksalaisten tiedustelu ei ollut onnistunut selvittää Titon tarkkaa sijaintia ja se, että näinkin lähelle päästiin, oli siis silkkaa tuuria (Titon oikea syntymäpäivä ei ollut tiedossa, oli vain kaksi väärää arviota). Läheltä piti -tilanne se Jugoslavian tulevalle johtajalle silti oli. Lähimmästä seurueesta yksi kaatui saksalaisten luoteihin ja uudenuutukainen marsalkanvormu jäi saksalaisten saaliiksi. Eräiden väitteiden mukaan Tito olisi jo ollut valmis antautumaan, mutta esikuntapäällikkö hätisti marsalkan varauloskäynnin kautta pakoon vuorille. Miten lienee, pakoon Tito kuitenkin pääsi, voitti (sisällissodan luonteisen) partisaanisodan ja johti Jugoslaviaa aina kuolemaansa vuoteen 1980 saakka. Drvarista ja Titon luolasta tuli suosittu matkailukohde, mutta tapahtumalle omistetun museon kerrotaan tuhoutuneen Bosnian sodassa 1995.

Saksaksi operaation nimi oli Rösselsprung, sana tarkoittaa shakissa ratsun tekemää liikettä. Usein kerrottuna nippelitietona kerrattakoon tässä, että (osittain rangaistuspalvelua suorittaneista miehistä koottu) SS-laskuvarjojääkäripataljoona 500 siirrettiin operaation jälkeen Gdyniaan, josta käsin sen oli  määrä osaliistua Ahvenanmaan miehittämiseen operaatiossa nimeltä Tanne West. Sitä ei koskaan toteutettu, ja mönkään meni myös Suursaaren valtaamiseksi suomalaisilta toimeenpantu operaatio Tanne Ost.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...