tiistai 21. elokuuta 2012

Tuileries'n kadonnut palatsi

Kun Arc de Triomphe du Carrouselia katsoo Louvren pyramidilta päin, aukeaa sen takana Tuileries'n puisto.


Näin ei kuitenkaan ollut riemukaaren valmistuessa 1800-luvun alussa, eikä pitkään aikaan myöhemminkään, kuten Wikimedia Commonsin kuvasta käy ilmi:


Louvren suuren pihan sulki tuolloin länsipuolelta Tuileries'n palatsi. Sen rakentaminen aloitettiin 1500-luvulla, mutta aurinkokuninkaasta (Ludvig XIV) lähtien Ranskan kuninkaat asuivat tietysti Versaillesissa. Vallankumousvuonna 1789 pariisilaiset marssivat Versaillesiin ja pakottivat kuningasperheen "palaamaan" Tuileriesiin, käytännössä kotiarestiin vaikka Ranska kumouksen ensi vaiheissa oli olevinaan perustuslaillinen monarkia. Perheen yritys paeta 1791 epäonnistui, ja seuraavana vuonna aseistautunut väkijoukko valtasi palatsin. Kuningasta oli puolestamassa enää maineikas sveitsiläiskaarti, joka armotta lahdattiin. Niin kuninkaalla kuin kuningattarella oli pian edessään tie giljotiinin terän alle.

Tuileries oli myös se palatsi, josta Napoleon imperiumiaan hallitsi, milloin ei ollut taistelukentillä sitä laajentamassa tai puolustamassa. Se oli myös restauraatioajan kuninkaiden ja heidän seuraajansa, Napoleon III:n residenssi. Pariisin kommuunin aikana (1871) kommunardit kuitenkin polttivat palatsin maan tasalle ja lopullisesti rakennuksen rauniot purettiin 1883.

Kiinnostavaa kyllä, Ranskassa on virinnyt ajatus palatsin rakentamisesta uudelleen. Piirustuksia ja valokuvia on runsaasti, ja lisäksi palatsin irtaimisto säästyi tuholta ja on säilössä. Uudelleenrakennettu palatsi voisi toimi Louvren taidemuseon laajennusosana. Vuonna 2006 rakennuskustannukset oli arvioitu 300  miljoonaksi euroksi, enkä ainakaan vielä havainnut että töihin olisi ryhdytty.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...