keskiviikko 29. elokuuta 2012

Pontecorvon ruhtinas


Spin-offina eiliseen kuva Versaillesin palatsin seinältä (parempi versio täällä). Aurajoen rantaan päätynyt herra B on siinä uransa alkuvaiheessa, ranskalaisen 36. linja(jalkaväki)rykmentin luutnanttina vuonna 1792. Asetakin väri on vielä vanhan vallan aikainen valkoinen ja tunnusvärinä pinkki.

Maalauksen alla oleva teksti luettelee prinsessa Estellen esi-isän myöhemmät tittelit: Pontecorvon ruhtinas, Ranskan marsalkka sekä Ruotsin ja Norjan kuningas. Wikipedia tietää Pontecorvon olevan keskisessä Italiassa sijaitseva pikkukaupunki. Nimi juontuu sanoista pons corvus, joiden voi tulkita tarkoittavan joko kaarevaa siltaa tai korppisiltaa (jälkimmäinen viittauksena benediktiinimunkkien kaapuihin, Pontecorvo kuului aikoinaan Monte Cassinon luostarin tiluksiin). Molemmat versiot ovat kaupungin nykyisessä vaakunassa, mutta Ruotsin vaakunassa on vain silta.

Napoleon jakoi alaisilleen avokätisesti arvonimiä, ja Pontecorvon ruhtinas B:stä tuli Austerlitzin taistelussa kunnostauduttuaan, vuonna 1806. Ruotsin kruununperilliseksi 1810 siirryttyään hän joutui luovuttamaan tittelin aseveljensä Joachim Murat'n pojalle. Napen kukistuttua alue palautui Kirkkovaltiolle, mutta Wikipedian mukaan Murat'n jälkeläiset käyttävät arvonimeä yhä.

B:hen liittyvä legenda on, että hänellä olisi kumousvuosien muistona ollut tatuoituna vartalooonsa sanat "Kuolema kuninkaille!" tai "Kuolema tyranneille!". Erikielisten Wikipedioiden mukaan tarina on useimpien muiden hyvien tarinoiden tavoin vailla todisteita.

Pontecorvon kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa ja on rakennettu uudestaan moderniin tyyliin.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...