tiistai 1. maaliskuuta 2011

Turun palosta pelastunutta, osa 6

Kuvassa toinen kahdesta tuolista, jotka ovat aikoinaan kuuluneet sisätautiopin professorin ja mesenaatin Gösta Beckerin (1890-1949) kokoelmaan. Beckerin toimiessa Helsingin allergiasairaalan ylilääkärinä hänen virka-asuntonaan oli Tamminiemi.

Tuolien tarina on tavallista dramaattisempi. Beckerin suvussa kulkeneen perimätiedon mukaan tuolien vauriot syntyivät kun ne heitettiin ikkunasta Turun palon aikana. Ja todella toisen tuolin vasemmassa takajalassa voi Logomon näyttelyssä erottaa siistin korjauksen, jolla katkennut jalka on liitetty takaisin paikalleen.

Samanlaisia tuoleja on tiettävästi myös Riilahden kartanossa Bromarvissa. Sinne niiden kerrotaan tulleen Turusta, jossa Johan Fredrik Aminoff toimi akatemian sijaiskanslerina juuri ennen vuoden 1827 paloa.

Tuli on irti! Logomossa 16.1-18.12.2011.

2 kommenttia:

Sinisterminister kirjoitti...

Hei! Mitä tyylilajia tuoli on? Näyttää vähän uusgotiikalta, mutta onko liian varhainen siihen?

Kari Hintsala kirjoitti...

Siltähän se tosiaan näyttää, ja askarrutti meitäkin sen provenienssia mietittäessä. Tässä tapauksessa panimme suurimman painon tälle paloon liittyvälle perimätiedolle. Mutta totta on, että usein nämä perimätiedot eivät oikein kestä tarkempaa raaputtamista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...