torstai 24. maaliskuuta 2011

Eiffel-torni

Kevät painaa jo päälle joten omistetaanpa muutama postaus syyslomalle Pariisissa. Heti ensimmäisenä aamuna suunnattiin jalan kirpakassa syysilmassa kohti maailman suosituinta (maksullista) nähtävyyttä, Eiffel-tornia. Matkalla piti kiertää École Militairen kolossi, tässä tykistöpuolen siipi, josta piti ottaa kuva jo siksi että Napoleonhan oli alunperin tykkimiehiä.


Ja siellähän se itse tornikin pian häämötti, Marskentän takana.


Marskentän sotakoulun puoleisessa päässä on, varsin sopivasti, Jean-Michel Wilmotten maailmanrauhalle omistettu teos Le Mur pour la Paix. Sana "rauha" löytyy monilla kielillä, myös suomeksi.


Marskentän laidalta löytyi myös ihmisoikeuksille omistettu Monument des droits de l'Homme, pystytetty suuren vallankumouksen 200-vuotisjuhlavuonna 1989. Suunnittelijaksi kerrotaan tsekkiläinen Ivan Theimer.
Ja olihan siinä keskellä vesiallaskin, kaikessa syksyisessä surumielisyydessään.Useiden maailmannäyttelyjen (mm. vuoden 1900) tapahtumapaikkana ollut puisto on tiemmä 780 metriä pitkä ja sen uskoo. Lopulta oltiin kuitenkin rakennelman juurella.


Jotain remppaa oli nytkin menossa. Ja se huippu, no, se on todella korkealla.


Täytyihän sitä ottaa kuva suoraan altakin.


Olimme paikalla jo ennen aukeamista, jolloin juurella kuljeskeli vasta ranskalaisia laskuvarjojääkäreitä konepistooleineen sekä afrikkalaisia matkamuistokauppiaita. Klo 10:een mennessä ilmaantui sitten jo koko joukko turisteja, meillä oli netistä ennakkoon ostetut liput ja kaipa niillä hieman nopeammin sisälle pääsi, vaikka ensin jonotimmekin väärän "jalan" kohdalla. Torni neljästä tassusta vain kolme on käytössä ja niistäkin aina yksi huollossa. Tässä lähikuva perustuksista.Tassun kautta mennään metkasti vinottain nousevalla hissillä ensin pari kerrosta ylemmäs, josta pystysuorat hissit vievät aina huipulle asti. Ja kylläpä sieltä näkymät aukenivatkin, tässä Seinen alajuoksulle päin. Joessa oleva kapea saari on Île des Cygnes, jonka kauimmaisessa päässä on Vapaudenpatsaan 1:5 pienennös.


Jatketaan panoraamaa myötäpäivään:


Näkymä Seinen yli Trocadéroon päin...


...ja sen yli La Défenseen. Suuri puisto on Bois de Boulogne.


Tornin juurella Seinen yläjuokseun puolella on jotenkin Kiasman näköinen rakennus, ja museo se onkin, Musée du quai Branly, mutta pikemminkin Kulttuurien museota vastaava, esittelee siis ei-eurooppalaisten kansojen kulttuuria ja taidetta.


Kauempana häämöttää jo Esplanade des Invalidesin puisto ja sitä vastapäätä joen takana Grand ja Petit Palais, välissä Aleksanteri III:n silta.


Hieman oikealle ja aamu-usvan keskeltä häämöttää Les Invalides, Napoleonin viimeinen leposija ja Ranskan sotamuseo.


Usvaan kietoutui myös toinen Pariisin korkea rakennus, Tour Montparnasse. Koska hotellimme sijaitsi likimain sen juurella, voi tästä päätellä jotain aamukävelymme pituudesta.


Miltäs suoraan alaspäin näytti? Ainakin hieman roskaisalta...


Ylin taso, jonne matkailija pääsee, on 276 metriä maanpinnasta ja korkeallahan se on.


Vielä ylempänä oli sitten kaikenlaista antenninhärpäkettä.


Ja ukkosenjohdatin?


Sitten vain hissillä alas...


...ja kahvilaan, tässä matkamuistomyymälän ikkunan läpi kuvattuna. Itse muistan syöneeni Quiche Lorrainen.


Samoissa tiloissa oli myös tornin rakentamisesta kertova näyttely. Tämä ei ollut Eiffel-tornin varsinainen ravintola, joka tiemmä on Sodexon ylläpitämä. Samainen yritys alkaa ensi kuun alusta hoitamaan myös Turun linnan ravintolapalveluita! (Kuten huomaatte, aasinsillan linnaamme saa mistä tahansa.)

Lipun Eiffel-torniin voi etukäteen ostaa netissä täältä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...