perjantai 25. maaliskuuta 2011

Asutko Arseeninkadulla?


Kuvassa kyltti kadulta, jota ei löydä enää edes Google maps!

Turun museokeskus on julkaissut kirjan Turun katuja ja toreja - Nimistöhistoriaa keskiajalta nykypäivään. Kyseessä on todella massiivinen tietopaketti turkulaisista kadun- ja paikannimistä runsaasti kuvitettuna. Kuten teksti linkin takana kertoo, kirjaan on yhdistetty vuosien 1996 ja 2001 kadunnimijulkaisut, mutta se on täysin uudistettu, täydennetty ja uudelleen toimitettu teos. Kirjaa saa museokaupoista, mutta tulevana viikonloppuna myös Turun Taide- ja Antiikkimessuilta lauantaina ja sunnuntaina klo 10-17. Museokeskuksen osastolla on kumpanakin päivänä paikalla kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Esillä on myös joukko katukilpiä Turun menneisyydestä.

Mutta missä sijaitsi Arseeninkatu ja kenen mukaan se nimettiin? Arseni Zakrevski toimi Suomen kenraalikuvernöörinä Turun palon aikana, jolloin hän järjesti katastrofiavun ja johti jälleenrakennustoimia. Zakrevski ehdotti myös kaupungin uutta asemakaavoitusta ja sen vaatimia alueliitoksia.

Uudessa kaavassa kenraalikuvernöörin mukaan nimettiin Suurtorilta Uudenmaan tulliin johtanut katu, entinen Karjakatu, jota asukkaat olivat kuitenkin kutsuneet Uudenmaankaduksi jo 1700-luvulta lähtien. Uudenmaankatuna se myös kansan suussa pysyi ja lopulta Arsenille nimettiin yksi ko. kadun poikkikaduista. Tuolta kadulta on siis kuvan kyltti, 1900-luvun vaihteen tapaan kolmikielinen. Arseeninkatu katosi nimistöstä vuonna 1924, jolloin siitä tuli Sirkkalankatu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...