keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Taisteluja Libyassa - Gazala 1942


Taistelut riehuvat nyt Libyassa, ja niin ne riehuivat myös vuonna 1942, eivät kuitenkaan libyalaisten toimesta. Liittoutuneet ja akselivallat kävivät siellä silloin Gazalan taistelun, josta mm. Osprey on julkaissut ohessa näkyvän kirjasen.

Lopputulos oli liittoutuneiden rökäletappio, jonka melkeinpä ainoa valopilkku oli Vapaan Ranskan joukkojen pitkä ja sitkeä vastarinta Bir Hakeimissa ja sen jälkeinen onnistunut vetäytyminen saartorenkaasta takaisin omien luo.

Ranskalaisjoukkojen kovana ytimenä oli muukalaislegioonan 13. demi- eli puoliprikaati (13e demi-brigade de Légion étrangère). Yksikkö perustettiin toisen maailmansodan alussa ja se kuului joukkoihin, joita länsiliittoutuneet kaavailivat lähettävänsä Suomen avuksi talvisodassa. Suomi, kuten tunnettua, ehti tehdä rauhan, joten korpisotaan eivät legioonalaiset ehtineet, sen sijaan Narvikin seuduille Norjaan ja sieltä vetäytymisensä jälkeen eri puolille Lähi-itää.

Taistelun muistoksi on nimetty yksi Pariisin metroasemista, linjalla 6, lähinnä Eiffel-tornia sijaitseva Bir-Hakeim. Musée de l'Arméessa on esillä yksi taistelussa käytetyistä tykeistä, joka muuten ei ole mikään muu kuin ensimmäisen maailmansodan klassikko Canon de 75 modèle 1897, tuttavallisemmin Soixante-Quinze eli "Seiskavitonen" 75 mm kaliiperinsa mukaan.


Tässä myös käyttäjien puolelta nähtynä.


Tykkiä oli modernisoitu vaihtamalla siihen ilmakumirenkaat ja leikkaamalla pois osa asekilpeä profiilin madaltamiseksi. Laitetaan tähän loppuun vertailun vuoksi myös alkuperäinen "75".

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...