perjantai 18. maaliskuuta 2011

Luostarikorttelin asukkaita ja astioita


Aboa Vetus & Ars Novassa avautuu tänään yleisölle näyttely Rihmasto - Luostarikorttelin monta historiaa. Näyttely on tehty yhteistyössä Turun maakunta-arkiston kanssa, minkä ansiosta Digitaaliarkistossa on julkaistu aiheeseen liittyviä asiakirjoja ja piirustuksia. Linkit niihin löytyvät täältä.

Tutustuin näyttelyyn eilisissä avajaisissa ja hienolta näytti. Aboa Vetuksen edellinen näyttely Ylellisyyttä - keskiajan bling bling oli, ymmärrettävistä syistä, sanottaisiinko minimalistinen esineistönsä osalta. Toisin on nyt, esillä on näyttäviä esineitä ja paljon tutkimustyön tuloksia luettavaksi. Aiheeseen on todella paneuduttu laatimalla havainnollistavia esityksiä niin peruukkimalleista kuin tuomiokirkon istumajärjestyksestä. Esinelainoja bongasin - paitsi meiltä - ainakin Museovirastosta ja Naantalin museosta.

Häpeilemättömään tapaani nostan esille oman museomme osuutta. Kuvassa on Anna Charlotta Kijkille (1750-1800) Turussa nimipäivänään 9. joulukuuta 1765 lahjoitettu lasinen astiasto. Se on valmistettu Åvikin lasitehtaassa Somerolla. Anna oli vuorineuvos Johan Jacob Kijkin tytär ja avioitui myöhemmin Joseph Bremerin (1741-1814) kanssa. Pariskunnan tyttärentytär Augusta Wallenius lahjoitti astiaston Turun kaupungin historialliselle museolle v. 1909.

Åvikin tuotanto on varsin harvinaista ja tässä on kyseessä täysin uniikki esineryhmä. Astiasto kuuluu Turun linnan perusnäyttelyyn ja on yleensä esillä päälinnan pohjoisessa näyttelyhallissa, nyt kuitenkin Aboa Vetus & Ars Novassa 15.1.2012 saakka.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...