maanantai 3. syyskuuta 2012

Bysantin kaartinjoukot

Raffaele D'Amaton kirjaa Bysantin kaartinjoukoista maineikkaimmasta, varjagikaartista, käsiteltiin aiemmin täällä. Nyt hän on kirjoittanut Ospreyn Elite-sarjaan kirjasen Byzantine Imperial Guardsmen 925-1025: The Taghmata and Imperial Guard.

Byzantin armeija jakautui kahteen osaan: themata oli maakuntiin (thema) sijoittunut paikallisarmeija, taghmata taas pääkaupunki Konstantinopoliin tai sen lähelle ryhmitetty liikkuva keskusarmeija.

Jälkimmäinen koostui viidestä rykmentistä: skhólai, eskoubitores, vighla, ikánatoi ja athanatoi. Pääkaupungin varuskuntana oli lisäksi kaksi jalkaväkirykmenttiä, noúmeroi ja teichistai. Keisarillinen laivasto oli nimeltään vasilikoploimon.

Konstantinopoli oli kuuluisa "sirkusfaktioistaan" ja mielenkiintoista kyllä skhólai ja noúmeroi samaistettiin sinisten ja valkoisten joukkueisiin, eskoubitores ja teichistai vihreiden ja punaisten. Edellisten viiteryhmänä olivat hovi ja aristokratia, jälkimmäisten rahvas (engl. populace) ja armeija.

Varsinaiseen keisarilliseen kaartiin kuuluivat vasilikê etaireía, vasilikodhrómonion, maghlavítai ja vasilikoi anthropoi. "Muuhun kaartiin" D'Amato on lukenut osastot nimeltä archontogennhematai ("upseerien pojat"), sardoi (sardinialaiset) - ja lopulta ne kuuluisat varjagit.

D'Amaton teksti keskittyy paljolti organisaatioon ja sotilasarvoihin, ja kuten edeltä jo saattoi päätellä, kreikankielisiä termejä on ihan tuhottomasti, mitään kevyttä luettavaa tämä ei ole. Aseita ja varusteita on käsitelty kuvallisten lähteiden ja arkeologisten löytöjen valossa. Kuvitus on jälleen Giuseppe Ravan ja taas on pakko sanoa etten ole oikein päässyt sinuiksi hänen tyylinsä kanssa. Jotenkin jäykkää se on, ja aina tulee tietysti verrattua sitä edesmenneen Angus McBriden lennokkaisiin piirroksiin.

2 kommenttia:

katakos kirjoitti...

Sullahan on vaikka mitä kiinnostavaa! Viidennen rykmentin nimi, athanatoi, vaikuttaisi viittaavan kuolemattomuuteen, näin miun kyökkikreikalla. Athanatos tarkoittaa kuolematon.

Kari Hintsala kirjoitti...

Sitähän se tosiaan tarkoittaa, ja nimen esikuvana olivat antiikin Persian suurkuninkaan kaarti nimeltä "kuolemattomat". Osasto perustettiin vuonna 970 Kiovan ruhtinas Svjatoslavin hyökkäystä torjumaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...