perjantai 3. syyskuuta 2010

Viikinkiaikainen miekka

Turun kansainvälisiin kirjamessuihin on tänään aikaa tasan neljä viikkoa, joten jatketaan Turun museokeskuksen Miekka Suomessa -kirjan ennakkotiedottamista. Rautakauden miekoista kirjoittaa arkeologi Mikko Moilanen, jonka epäkiitollisena tehtävänä oli tiivistää artikkeliinsa yli puolentoista tuhannen vuoden historia ja satojen miekkalöytöjen tuottama informaatio.

Mikko on alustavasti lupautunut messuille haastateltavaksi kirjan julkistustilaisuudessa sunnuntaina 3.10. Koska mies takoo myös itse miekkoja, tuo hän mukanaan yhden ennallistuksistaan.

Tämänkertainenkin miekkamme on Turun museokeskuksen kokoelmista. Salon Isokylän Kupilasta löydetty katkelma edustaa viikinkiajalla yleistä Petersenin tyyppiä H. Norjalaisen Jan Petersenin 1919 julkaisema viikinkimiekkojen typologia on edelleen käytössä.Lähikuva miekan kahvan nupista eli ponnesta. Sen pintaan on upotettu yhdensuuntaisia pronssilankoja, jotka alunperin ovat muodostaneet yhtenäisen, pronssilta näyttävän pinnan. Hienoa käsityötä vuosituhannen takaa!

Kuvat: TMK/Martti Puhakka

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...