perjantai 24. syyskuuta 2010

Aseapua lännestä

Perjantaimiekkamme liittyy Suomen historiaan, vaikka onkin peräisin Englannista. Ingmar Kämpe kertoo Miekka Suomessa -kirjan artikkelissaan, että näitä kevyen ratsuväen sapeleita M1796 hankittiin Suomen sodan aikana 2000 kpl Suomen tykkimiesten sivuaseiksi. Mainittu asekauppa käsitti myös ampuma-aseita, maineikkaita englantilaisia Brown Bess -musketteja.

Ruotsi oli vuonna 1808 jäänyt lähes yksin Ranskan ja Venäjän liittoumaa vastaan. Olipa Ruotsin valtausta varten tuotu joukkoja Tanskaan Espanjasta saakka. Ruotsin tukena oli enää Englanti, jonka interventiolaivasto ja -armeija odotti Göteborgin redillä, että strategiasta päästäisiiin yksimielisyyteen Ruotsin ailahtelevaisen kuninkaan kanssa. Yhtenä vaihtoehtona oli maihinnousu Suomenlahden itäosaan venäläisten huolloon katkaisemiseksi. Valitettavasti suunnitelma ei toteutunut, emmekä koskaan päässeet näkemään esim. Mike Chappellin piirtämää Ospreyn colorpleittiä siitä miten englantilaiset tarkka-ampujat (Rifles) lyövät veljen kättä Savon jääkäreiden kanssa jossain Varkauden tienoilla.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Maiden välisestä sotatilasta huolimatta englantilaiset olivat haluttomia taistelemaan venäläisiä vastaan, joiden liittolaisuus Ranskan kanssa katsottiin tilapäistä laatua olevaksi - oikeutetusti, kuten sittemmin kävi ilmi. Asian ratkaisi lopulta espanjalaisten kansannousu toukokuussa. Englantilaiset saivat rintaman Ranskaa vastaan ja Wellingtonin herttua kuuluisan sotaretkensä. Tanskaan tuodut espanjalaisjoukotkin tekivät kapinan ja purjehtivat englantilaisten laivoilla takaisin kotimaahansa.

Lähikuva tällä kertaa sapelin tupesta, jonka merkintä kertoo sen aikoinaan kuuluneen englantilaiselle 14. (Yorkin herttuattaren omalle) kevyelle rakuunarykmentille. Osasto taisteli Pyreneiden niemimaalla em. sotaretkellä, jolloin sen sotasaaliiksi Vittorian taistelussa 1813 joutui Napoleonin veljen, Espanjan kuninkaaksi nostetun Josephin hopeinen potta (chamberpot) - seurauksena vitsailu keisarin kamarineidoista (The Emperor's Chambermaids).

Tämän miekkatarinan loppuun on ilo lisätä, että Miekka Suomessa on tänään tullut painosta ja painojälki on hyväksyttäväksi todettu!

Ennakkotilausetu on voimassa vielä ensi viikon torstaihin, 30.9. asti:
1-9 kpl tilaus > 15 % alennus > hinta 27,20 € per kirja
10+ kpl tilaus > 30 % alennus > hinta 22,40 € per kirja
Ennakkotilauksia ottaa vastaan Turun linnan museokauppa Fatabur.

Kuvat TMK/Martti Puhakka

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...