maanantai 6. syyskuuta 2010

Roughshod Through Dixie: Grierson’s (& Wayne's) Raid 1863

Raid on Ospreyn sarjojen uusimpia ja alkoi ilmestyä viime vuonna. Periaatteessahan tässä on kyse on samasta kuin Campaign-sarjassa: yksittäisen sotatoimen kuvauksesta. Operaatiot vain ovat pienempiä, ja sivumääräkin siten pienempi. En oikein tiedä, mikä tuolle "raidille" olisi sopiva käännös. Sissi- tai kommandoisku tai partioretki sopisi toista maailmansotaa käsitteleviin, mutta miten kutsua tätä pohjoisvaltioiden ratsuväkiprikaatin ratsastusta läpi koko Mississipin osavaltion vuonna 1863? Tai tulossa olevaa Havannan (lähes puolivuotista!) piiritystä 1762?

Grierson's Raid oli pohjoisvaltioiden menestyksekkäin ratsuväkioperaatio. Eversti Benjamin Griersonin osasto ratsasti n. 1000 km matkan reilussa kahdessa viikossa, tuhosi etelävaltioiden rautatieverkkoa ja liikkuvaa kalustoa sekä poltti konfederaation sotatarvikkeita ja niitä valmistaneita tehtaita. Karkoituksena oli myös vetää etelävaltiolaisten huomio pois kenraali Grantin operaatiosta Vicksburgin valtaamiseksi, mikä onnistuikin.

Griersonin menestys veti täysin vertoja etelävaltiolaisten ratsujoukkojen "raideille", mutta konfederaatioromantiikan huumassa se jäi unohduksiin, kunnes Dee Brown kirjoitti siitä kirjan Grierson's Raid: A Cavalry Adventure of the Civil War vuonna 1954. Harold Sinclair julkaisi puolestaan 1956 romaanin The Horse Soldiers, josta John Ford ohjasi 1959 samannimisen länkkärin tähtinä John Wayne ja William Holden. Leffaa ei ole laskettu Fordin kärkitöihin, mutta aina se on yhden popcornkulhollisen väärti, kuten tämän Ospreykirjasen kirjoittanut Mark Lardas toteaa. Suomessa elokuva sai nimekseen Ratsuväen urhot.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...