torstai 2. syyskuuta 2010

Pikku-Pukki

Kesäloman lopulla tulee aina kauhea hinku viimeisiin "lomamatkoihin", vaikka sitten miten lähelle. Me käytimme elokuussa hyväksemme tilaisuutta matkustaa m/s Ruissalolla Pikku-Pukin saarelle. Pikku-Pukki on saari Ruissalon ja Hirvensalon välissä, ja tähän asti sitä oli tullut katseltua vain Ruotsinlaivan ikkunasta.

Matka vei reilut puoli tuntia ja viimein saari häämötti.


Pikku-Pukilla sijaitsee Airisto Segelsällskapetin (ASS) 120 vuotta sitten rakennuttama pitsipaviljonki ja sen lisäksi yksityishuvila. Rosita Oy on remontoinut paviljongin tilausravintolaksi, jossa myös satunnainen kävijä saa kesäisin lounasta. Tässä kuva paviljongilta rantasaunalle päin.


Rantasauna oli Airistolle päin ja sen edessä aaltojen keinuttama ponttonilaituri.


Saunalaiturilta näkikin sitten saaren loput nähtävyydet, vihkikallion ja hiekkarannan.


Tässä tuo mainittu vihkikallio. Aika karu paikka, mutta niin vain oli edellisenä päivänä siellä pari vihitty. Melkoisen merihenkistä väkeä lienevät olleen!


Ja olihan siellä toden totta se uimarantakin, vaikka Pärnun dyyneille ei hiekan määrä vertoja vetänytkään.


Paviljongille palatessamme huomasimme, että saarella oli varauduttu kuninkaalliseen vierailuun.


Muutama kuva myös paviljongin sisältä. Tämä näkymä on keskiosan tanssilattialta buffettiloihin päin.


Tanssilattian kattoon oli maalattu kompassiruusu.


Buffethuoneen uusrenessanssiuuni.Buffethuoneen takana oli kahvila, joka oli saanut koristuksekseen kuuluisia löytöretkeilijöitä.


Saaren nähtävyydet oli pian katseltu ja silti ehdimme vielä hyvin nauttia lohikeittolounaan ennen m/s Ruissalon seuraavaa käyntiä ja kotiinpaluuta. Vielä viimeinen kuva venerannasta Isolle-Pukille päin.


Nämäkin kesäisen rauhalliset vedet ovat olleet sotanäyttämönä. Ruissalon luona taisteltiin Suomen sodan aikana heinäkuussa 1808, ja syyskuussa 1854 hyökkäsi Ison Pukin takaa ranskalais-englantilainen laivasto. Jälkimmäisestä yhteenotosta on Forum Marinumin perusnäyttelyssä kerronnalla ja äänitehosteilla elävöitetty esittely.

Tehosteista puheen ollen tähän loppuun kokeeksi video menomatkan tyrskyistä, testataan miten se tuossa pyörii.

1 kommentti:

Nina kirjoitti...

Ravintolatilassa on jännittävää katsella ruotsinlaivojen saapumista kapealla väylällä. Näyttää siltä kuin ne tulisivat suoraan ikkunoista sisään. Eräs juhlia kyseisessä paikassa usein isännöivä kertoi jutun japanilaisesta seurueesta, joka oli illastamassa pursiseurassa. Kun laiva lähestyi, vieraiden seassa syntyi paniikki ja seurue heittäytyi lattialle "turvaan".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...