perjantai 17. syyskuuta 2010

Renessanssitikari

Turun kirjamessuille on enää kaksi viikkoa. Perinteinen perjantaiesineemme tuolloin julkaistavasta Miekka Suomessa -kirjasta on tälläkin kertaa omista kokoelmistamme. Miekka se ei kuitenkaan ole, vaan tikari, tarkemmin sanoen ns. vasemman käden tikari (ransk. main gauche), jota renessanssiaikana käytettiin torjumaan vastustajan miekkaa. Toisessa kädessä oli tuolloin pistomiekka eli rapiiri. Tikarimme ponsi on irrallaan ja kädensijan ympärille on kierretty kuparilankaa.

Ase on löytynyt v. 1953 Turusta, tarkemmin sanoen Hirvensalon Papinsaaresta, lahjoittajansa kertoman mukaan hiekkamaasta. Kuka, ja millaisessa tilanteessa, hukkasi tikarinsa Hirvensaloon? Tiedämme vain sen, että kyseisen mallista tikaria kannettiin Suomessakin tuolloin yhdessä miekan kanssa. Janne Harjula lainaa artikkelissaan Juhana-herttuan ja Katariina Jagellonican irtaimistoluetteloa vuodelta 1563, jossa on niiden yhteydestä useita mainintoja, kuten "ett rapper med sin dagert" jne.

Miekka Suomessa -kirjan edullinen ennakkotilausetu on voimassa syyskuun loppuun, siitä enemmän täällä.

Kuva: TMK/Martti Puhakka

1 kommentti:

Marja Peltomäki kirjoitti...

Sain tietää tästä blogista vasta eilen 13.8.13. Kyseessä voi olla omassa lapsuudessani Papinsaaressa olleen kesämökkimme kellarista löytynyt tikari, jonka äitini Annikki Juvonen toimitti mahdollisesti Turun linnaan. Mielelläni keskustelisin enempikin aiheesta, harrastan arkeologiaa.

Terveisin Marja Peltomäki
marjape1@wippies.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...