keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Napoleonin Egyptinretki (4)


Artefaktan keskustelussa esiteltiin sattumoisin Napoleonia Egyptissä esittävä lautanen. Tarkemmin ottaen se kuvaa vuoden 1799 Abukirin taistelua, jossa ranskalaiset löivät osmannien armeijan. Se toi heti mieleeni Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluvan pesukaluston, jonka vadin pohjassa on myös Egyptiin liittyvä aihe (kuva yllä). Tässä lähikuva voittoisten ranskalaisten saapumisesta arabikaupunkiin.


Olen pitänyt tätä aina "Napoleonin saapumisena Kairoon", ja sitä se todennäköisesti kuvaakin, mutta mitään otsikkoa kuvalla ei ole. Sen sijaan siinä on mielenkiintoinen yksityiskohta, jota en ennen omaa Egyptissä käyntiäni ollut tullut ajatelleeksi.


Minareettien kärjissä olevat kuut makaavat aina selällään, ja vaikka asia olisi selvinnyt wikipediastakin, näkiessäni vasta ensi kertaa kuun Egyptin yötaivaalla hoksasin että kuunsirppi siellä päin maailmaa todella on kärjet ylöspäin. Tuttua varmasti jokaiselle tropiikissa käyneelle, mutta minut yllätti ihan puskasta.

.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Mitä?! Minulle ihan uutta informaatiota. (Vai onko tämä sitä yleistietoa joka pitäisi tietää...) No nyt sitten selvisi merkitys noille selällään makaaville kuille. Kiitos. Tämä heilutti nyt pientä maailmaani hieman, vähän sama kun paljastettiin ettei Pluto ole planeetta. Hämmästyin. Noh,ehkei tämä ole yhtä radikaalia kuitenkaan, sillä en ole suostunut lopullisesti hylkäämään Plutoa vieläkään :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...