sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Glorian antiikki 108 (3/2012)

Tällä kertaa vuorossa on taidenumero ja jutunaiheena mm. Severin Falkman, jota olen aina pitänyt vain sen yhden presidentinlinnassa olevan taulun maalaajana. Mutta onhan häneltä säilynyt italialaisaiheita ja varsinkin Helsingin yliopiston kirjaston kupolisalin lunettien eri tieteenalojen allegoriat.

Designklassikkona esitellään Liekki-ryijy. Museoammattilaiselle äärimmäisen nolosti opin vasta nyt, että ryijyn kuviot eivät alunperin suinkaan kuvanneet liekkejä vaan saniaisen lehtiä.

Nykin pilvenpiirtäjistä vuorossa on Chrysler Building, josta ei voi puhua mainitsematta tyylisuuntaa nimeltä art deco. Kotimaista arkkitehtuuria edustaa Stockmannin tavaratalo, joka sattumoisin on em. pilvenpiirtäjän ikätoveri, vuodelta 1930. Yrityksena Stocka täyttää 150 vuotta, ja historiikin nimeksi on tullut Hulluja päiviä, huikeita vuosia.

Antiikkimatkalla oli käyty paikassa, josta en ollut koskaan kuullutkaan, belgialaisessa Tongerenin kaupungissa, jonka jokaviikkoisille antiikkimarkkinoille tullaan pitkin poikin Eurooppaa.

Älvsjön antiikkimessuista kertovassa jutussa vilahtaa tuttuja! Lassi Koivunen tunnetaan nykyään Ruotsin kuningashovin huonekalukokoelmasta vastaavana konservaattorina, mutta sinne hän lähti täältä meiltä, silloisesta Turun maakuntamuseosta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...