keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Sakilaiset kuvina

Kuten viime viikolla mainittiin, 1900-luvun alun sakilaisista ei ilmeisesti ole säilynyt muita valokuvia kuin Helsingin poliisilaitoksen mug shotit. Sen sijaan heistä julkaistiin piirroksia aikakauden pilalehdissä. Tässä valikoima niitä, kaikki ovat peräisin Kansalliskirjaston digitaalisista aineistoista.

Tuulispää esitteli 1917 paitsi sakilaiset, myös heidän laulunsa. (Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla ne auki uuteen välilehteen.)

Kuvan signeeraus sen vasemmassa alakulmassa on epäselvä, mutta kuuluu mahdollisesti Onni Waldemar Alhoselle. Useimmat sakilaispiirrokset näyttävät olevan Hjalmar Löfvingin kynästä.

Kurikka 1915

Kurikka 1916

Kurikka 1916

Tuulispää 1917

Ruotsinkielisen pilalehti Fyrenin näkökulma suomenkielisiin sakilaisiin oli tietysti omanlaisensa. Piirroksen on signeerannut ilmeisesti Carolus Lindberg.


Koskelan kirjassa siteerattiin Fyrenin joulunumeron 1913 kuvausta Sörnäisistä. Sen kuvituksena oli tämä kuva "piston" tanssimisesta, piirtäjänä Rafael Rindell.


Oliko sakilaisten ulkonäkö siis pilapiirtäjien luomusta? Kaiketi ei, sillä kirjallisetkin kuvaukset vahvistavat arrogantin pukeutumistyylin ja käytöksen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuulispää-lehdessä julkaistun ensimmäisen piirroskuvan vasemmassa alakulmassa myös käsin kirjoitettu signeeraus "W. Alhonen[?]".

Kari Hintsala kirjoitti...

Totta! S.H. lienee kirjoittaja. Korjataan.

Anonyymi kirjoitti...

Saattaisiko "W. Alhonen[?]" olla kuvataiteilija Onni Waldemar Alhonen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Onni_Alhonen)? Häneltä löytyy Bukowskin sivuilta vuodelta 1918 signeeraus "W. Alhonen", joka muistuttaa tuota paljon (https://www.bukowskis.com/fi/lots/1013870-onni-waldemar-alhonen-oljy-kankaalle-signeerattu-ja-paivatty-1918). Toisaalta taas Hagelstamin sivuilta löytyvä signeeraus vuodelta 1920 on hieman erityylinen (https://hagelstam.fi/onni-alhonen-2-kpl).

Kari Hintsala kirjoitti...

Hei! Hyvä huomio, voimme katsoa Alhosen hyvin todennäköiseski ehdokkaaksi. Päivitän. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...