lauantai 5. heinäkuuta 2014

Glorian antiikki 131 (6/2014)

Museoita on esitelty Pohjanlahden molemmin puolin, Suomesta Mustasaaren Sulvankylän Stundars, ja Ruotsista Uumajan kohteita kuten Länsipohjan eli Västerbottenin museo. Kuinka moni muuten muistaa että tänä vuonna Uumaja on yhdessä Riian kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki? Niinpä.

Esinepuolelta kiintoisa oli katsaus lastenvaunujen historiaan. Sen pohjana on ollut Hanna Forssellin tänä vuonna ilmestynyt kirja Lastenvaunut rullaavat, johon muistan taannoin peräänkuulutetun aineistoa myös sosiaalisen median kautta.

Joka lehden osalle luvattu nolo paljastus tulee tässä: kiinalaisen posliinin väriperheet (famille verte jne.) olivat toki tuttuja ennestään, mutta sitäpä en todellakaan tiennyt, että jaune ja noir maalataan lasitteen alle, mutta verte ja rose sen päälle.

Itsensä sivistämiseen voisi olla tilaisuus Fiskarsin Antiikkipäivillä 10.-13.7., jonne ilmeisesti museolaisporukalla olemmekin ensi torstaina menossa. Tartuin toiseenkin mainostäkyyn ja päätin osallistua lehden lukijamatkalle Heinolaan ja sen barokkinäyttelyyn, tuleepahan sitten sellainenkin koettua.

Lehden kevyintä antia ovat olleet musiikkitoimittaja Janne Koskisen pakinat "antiikkiharrastuksestaan". Nyt hänellä on ollut vieraana radio-ohjelmassaan Björn Wahlroos, jonka kanssa on käyty tämän omistamassa Joensuun kartanossa:
Siirrymme sisään kreivi Armfeltin entiseen makuuhuoneeseen, joka pian hänen kuolemansa jälkeen muutettiin salongiksi. Seinien väri on roosa. Turun maakuntamuseossa on kuulemma Armfeltin aamutakki, joka on seinien kanssa samanvärinen. "Olen miettinyt että mun täytyy ompeluttaa siitä toisinto itselleni", Wahlroos vitsailee.
Kyseessä on tietysti nykyinen Turun museokeskus, eikä asiassa tarvitse tyytyä kuulopuheisiin. Tämä Gustaf Mauritz Armfeltin komea aamutakki todella kuuluu kokoelmiimme.


.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...