perjantai 18. heinäkuuta 2014

Mustan surman aarrekätköt

1300-luvun puolivälin ruttoepidemia laukaisi Euroopan siihen asti pahimmat juutalaisvainot. Hyökkäysten kohteeksi joutuneet kätkivät arvoesineensä, mutteivät välttämättä selvinneet hengissä hakemaan niitä. Treasures of the Black Death on muutaman vuoden takainen näyttelyjulkaisu kahdesta mustan surman aikoihin ajoittuvasta aarrelöydöstä, jotka olivat esillä ensin Clunyn keskiaikamuseon ja sen jälkeen Wallace Collectionin näyttelyissä.

Löydöistä vanhempi tehtiin jo 1863 Ranskan Colmarista, uudempi Saksan Erfurtista 1998, molemmat kaupunkien keskiaikaisten juutalaiskortteleiden alueelta. Edellinen on hajaantunut useampaan museoon, jälkimmäinen on esillä Erfurtin entisessä synagogassa. Molemmat löydöt käsittivät rahoja, jalometallia harkkoina sekä koruina, ja erityisen mielenkiintoisia ovat viimeksi mainitut. Erityisen juutalaisia esineitä ei monta ollut, sellaisia olivat vain kokonaan kultaiset, pientä 6-kulmaista rakennusta muistuttavat sormukset (jollaisen kuva kirjan kannessa), joissa oli hebrealainen onnentoivotus mazel tov. Sormusta käytettiin vain vihittäessä, jolloin sulhanen pujotti sen morsiamen etusormeen.

Löytöjen merkitys on siinä että ne sisältävät niinkin paljon maallista kultasepäntaidetta. Sitä ei keskiajalta ole kirkollisiin arvoesineisiin verrattuna paljon säilynyt, muodin muuttuessa jalometalli sulatettiin ja käytettiin uudelleen. Yksittäisen 1300-luvun kultasormuksen löytyminen Espoosta oli viime vuoden arkeologisia kohu-uutisia.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...