tiistai 8. toukokuuta 2012

Tunnelirottia ja paljon muutakin Vietnamin sodasta

Gordon L. Rottman on kirjoittanut Ospreylle koko joukon kirjasia, viimeisimpänä oheinen, Tunnel Rat in Vietnam, joka kertoo Vietkongin usein laajoihinkin maanalaisiin käytäväverkostoihin uskaltautuneista amerikkalaissotilaista, "tunnelirotista", joiden motto kuului komeasti latinaksi Non Gratum Anus Rodentum - "ei rotanp*rseenkään väärti"! Ei itse kirjasta sen enempää, tarkoitus oli huomauttaa että Rottman ansaitsisi jo jonkinlaisen elämäntyö-Oscarin kaikista amerikkalaissotilaita Vietnamin sodassa käsittelevistä julkaisuistaan, siksi paljon niitä on. Rottmanin kvalifikaationa on, että hän oli itse mukana, erikoisjoukoissa eli maineikkaissa vihreissä bareteissa.

Kirjat ovat luonnollisesti amerikkalaisen koulutuksen, varustelun ja tulivoiman ylistystä, mutta aivan kritiikittömiä ne eivät ole. Rottman on usein huomauttanut mm. jenkkisotilaiden huonosta melu- ja roskauskurista (noise and litter discipline). Viidakossa eteneminen oli melkoista hälinää, pulinaa ja kolinaa, usein ehkä siksi että VC nimenomaan haluttiin hätistää ajoissa kauemmas että vältyttäisiin kohtaamistaistelulta. Amerikkalaiset myös hylkäsivät ympäriinsä materiaalia, jonka sissit kierrättivät omaan käyttöönsä mitä kekseliäimmillä tavoilla.

Viimeisen päälle koulutetut erikoisjoukot olivat tietysti luku sinänsä, mutta mielenkiintoista kyllä, nekään eivät koskaan partioineet öisin. Yöksi tehtiin leiri Claymore-miinojen suojaan ja sillä siisti - the night belongs to Charlie. Aivan omituiselta kuulosti tapa polttaa kenttäkäymälään kertyneet jätökset aina bensiinillä. Mitäpä niitä maahan kaivamaan kun ei öljykriisistäkään ollut vielä tietoa...

Rottmanin mainitaan olleen asespesialisti ja hän on kirjoittanut myös Ospreyn Weapon-sarjaan. Kirjoissa onkin runsaasti mielenkiintoista aseisiin liittyvää myth bustingia. Erikoisen karvasta oli lukea ettei oikeasti ole olemassa jalkaväkimiinoja, joiden päälle astuttaessa kuuluu "klik" (aina niin kovaa että kaikki kuulevat sen) ja joka räjähtää vasta kun jalan nostaa pois. Ja kuinka monta kertaa Hollywood-leffoissa on sellaiseen astuttu!

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Kyllä on olemassa jalkaväkimiinoja, jotka räjähtävät vasta jalkaa nostettaessa, mutta toi äänekäs klik on Hollywood-klisee. Esimerkiksi erinomaisessa tositapahtumiin perustuvassa ranskalaisessa elokuvassa Päätöslauselma 819 on kohtaus, jossa seisotaan miinan päällä hyvinkin pitkkän. Kelpaa siinä sitä syntyjä syviä miettiä yksin metsässä seistesssä, kun jalkaa ei voi siirtää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...