lauantai 5. toukokuuta 2012

Risteily Niilillä (1)


Luxorissa vietetyn päivän jälkeen nostettiin ankkuri ja Crown Empress lähti ylös jokea. Niilin risteilijät seilaavat pääsääntöisesti Luxorin ja Assuanin väliä. Verkkaisella vauhdilla siihen saatiin kulumaan pari päivää, yksi yö vietettiin Esnan suluilla. Matkalla vierailtiin Edfussa ja Kom Ombossa, niistä myöhemmin.

Taakse jäivät länsirannan vuoret nekropoleineen...


... ja itärannan matkailijoille rakennetut palvelut hotelleineen...


...ja vesipuistoineen.


Risteilijät risteilevät kukin omalla aikataulullaan. Tässä kiirehtii edelle Niilin pioneeri.


Tämän sillan yli olimme ajaneet länsirannalta itärannalle. Monien nykyrakenteiden tavoin se oli koristeltu muinaisen Egyptin kuvastolla.


Varsin tyypillinen näkymä: osittain maalauskoristeltuja savitiilitaloja palmujen keskellä ja eläimiä juomassa rannalla.


Mutta olihan siellä yksi tehdaskin! Todennäköisesti sekin maatalouteen liittyvää.


Lisää saviarkkitehtuuria...


...ja lintuja. Heti tuli mieleen että muuttolintuja matkalla Suomeen, mutta parempi olla antamatta ornitologisia lausuntoja.


Niilin saaria. 
Olin varmaan kuvitellut näkeväni Arkhimedeen ruuvia veivaaveja fellaheja, mutta ei kuulkaas, Egyptissäkin on nykyään Assuanin padon ja voimalan ansiosta sähköt, ja vesi nousee pelloille pumppausasemien toimesta (rakennuksen seinässä teksti FLOATING PUMP STATION).


Itärantaa myöten kulki rata, jota myöhemmin palaisimme pohjoiseen, kohti Kairoa.


Samainen rata hieman myöhemmin, taustalla ties mitä muinaisjäänteitä, ja hyvä esimerkki myös siitä miten lähelle Niiliä aavikko, "punainen kuoleman maa", paikoin ulottuu.


Lisää muinaisia onkaloita ja rakenteita, nyt vain vastarannalta.Näkymä Niilille koko leveydeltään. Hämärästi näkyvät myös sitä Assuanin sähköä kuljettavien voimalinjojen pylväät.


Huomenna lisää itse laivasta.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...