maanantai 28. toukokuuta 2012

Gizan aurinkolaivamuseo


Kheopsin pyramidin juurelta löydettiin 1954 puisen aluksen jäännökset kaikkiaan yli 1200 palasena. Se oli ilmeisesti Kheopsille kuulunut aurinkolaiva, kuninkaan käyttöön tuonpuoleisessa annettu, mutta käytön jäljistä pääteltiin faaraon purjehtineen sillä jo eläessään. Laivan entisöinti vei 14 vuotta. Museon aulassa pääsee kurkistamaan kuoppaan josta se löydettiin.


Alkuperäistä köyttä.


Alusta pääsi kiertämään joka puolelta eri korkeuksilla olevilta tasoilta, tässä kuvakavalkadi detaljeineen.Suurten pyramidien tavoin tämä alus on Egyptin historian varhaisvaiheesta, vanhan valtakunnan ajalta, ja siten käsittämättömät 4500 vuotta vanha, olkoonkin että reippaasti restauroitu.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Aurinkolaivasta herää kysymys, mistä egyptiläiset saivat puuta? Vaikka Saharan autiomaan koko muuttuu alati ilmaston vaihtelun myötä ja on ollut aikoja, jolloin vehreämpi Sahelin alue on ulottunut nykyisen Egyptin eteläosiin, muinaisen Egyptin ihmiset ovat aina eläneet kapeassa ”Elämän maassa”. Tuolla kapealla kaistaleella kasvaneet puut eivät ole millään riittäneet rakennustarpeisiin. Täytyy nimittäin muistaa, että pyramidien ja pylvästemppeleiden rakentamisessa tarvitaan valtaisasti puuta erilaisissa tukirakennelmissa rakennusvaiheen aikana.

Trivia: minkä maan lipussa esiintyy puu? Aivan oikein, Libanonin lipussa liehuu libanoninsetri, jota on aikoinaan kasvanut maassa runsaasti. Tärkein vientisatama on ollut Byblos, joka on eräs maailman pisimpään asutettuja kaupunkeja. Arvellaankin Libanonin nykyisen karun maiseman johtuvan ylenmääräisestä setripuun viemisestä Bybloksesta Egyptin loputtomille rakennustyömaille.

Millä Egypti on maksanut moiset puumäärät? Tärkeitä vientiartikkeleita ovat olleet papyrus, jota on tarvittu asia- ja tilikirjoihin kaikkialla Välimeren alueella. Toinen on tietysti vehnä, joka kasvaa mainiosti Niilin tuomassa hedelmällisessä lietteessä. Esim. Rooman hallinto ei olisi toiminut ilman egyptiläistä papyrusta eikä Roomaa olisi voitu pitää pystyssä ilman halpaa egyptiläisestä vehnästä leivottua leipää. Sitten on tietysti kulta, jota saatiin Kušin alueelta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...