lauantai 12. toukokuuta 2012

Kom Ombo


Kom Omboon saavuttiin illalla, sitä ennen meidät ohitti paikallisliikenteen alus.


Kom Ombon kaksoistemppeli, sekä haukkajumala Horukselle että krokotiilijumala Sobekille omistettu, oli kävelymatkan (jolla nähtiin mm. käärmeenlumooja käärmeineen) päässä rannassa. Sinne ehdittyä oli aurinko jo laskenut ja kuvien laatu sen mukainen.
Temppelin nimikkoeläimet, haukka...


...ja  krokotiili.


Pappien metkuja vuosituhansien takaa: piiloutuivat tähän koloon ja pyytelivät muka jumalina väkeä tuomaan ruokaa itselleen.


Kivien lukitsemiseen käytetyt puiset kiilat ovat kadonneet.


Lisää öistä (ja rakeista) tunnelmaa. Temppelit on valaistu näyttävästi ja monilla niistä järjestetään iltaisin valo- ja ääniesityksiä turistien iloksi.Oppaamme selvittämässä muinaisegyptiläisen kalenterin saloja.


Nilometrin lähellä oli tämä syvä kaivo, jonka tarkoitus ei ole täysin selvillä. Kenties se oli rituaaalipeseytymistä varten tai ehkä siinä säilytettiin eläviä krokotiileja uhraamista varten.


Populaarikulttuuria tunteville ensimmäisenä mieleen tulee kyllä erinäisistä elo- ja sarjakuvista tuttu krokotiileja kuhiseva kuilu, johon sankaria ollaan heittämässä, kun...

Mutta jatketaan matelijoiden parissa. Lopuksi nimittäin pistäydyttiin vastikään avatussa krokotiilimuseossa.

Museon krokot olivat kaikkki muumioita, mutta seuraavassa kohteessa nähtiin pari elävääkin panssarinahkaa. Aamulla oltaisiin Assuanissa.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Kiitos jälleen mielenkiintoisesta reissusta. Enpä ole aiemmin tiennyt että krokotiiliäkin on muumioitu. Hyvin ovat säilyneet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...