torstai 17. toukokuuta 2012

Maailmansodat sarjakuvina


"Nostalgian puuskassa ostettua ja komeron nurkkaan unohtunutta roskaa" -sarjassamme tänään kaksi sarjakuvalehteä aiheinaan maailmansodat, ensimmäinen ja toinen, kuten lehtien nimetkin ytimekkäästi sen ilmaisevat. Lehdet on julkaisssut 1974 Kustannus Oy Williams ja painopaikaksi kerrotaan Unkari. Käsikirjoittajasta tai piirtäjästä ei ole tietoa, sen sijaan Ensimmäisen maailmansodan alussa sanotaan sen julkaistun Gilberton Company, Inc. luvalla.Gilberton taas oli Kuvitettujen klassikoiden alkuperäinen julkaisija, ja suomenkielinen Wikipedia tietää nämä erikoisnumeroiksi. 96-sivuisina ne ovatkin huomattavasti tavallisia klassikoita paksumpia.

Eipä näistä oikein sen kummempaa voi sanoa, kuin että militarian tuntijalle selaaminen on yhtä tuskaa. Saksalaiset taistelevat pickelhaubet päässään koko ensimmäisen maailmansodan, ja itävaltalaisetkin käyttävät niitä (oikeasti eivät). Toisessa rähinässä pukujen värit ovat mitä sattuu (itse asiassa koko klassikoiden värimaailma oli oma lukunsa) ja saksalaiskypäröissä on hakaristejä milloin mitenkin päin.

Kaikkeen outoon sitä nostalgiaa tunteekin. Ehkä tämä liittyy siihen mitä usein selitän: nykyään lukemansa kirjan unohtaa saman tien (siksi pitäisikin tehdä muistiinpanot blogiin kaikesta lukemastaan), mutta kaikki 1970-luvun alkupuolella lukemansa sarjakuvat muistaa ulkoa edelleen. Vähän päälle kymmenen vanhana sitä vielä on fragmentoitumatonta tilaa kiintolevyllä vaikka millä mitalla, tuskinpa ilmiötä muuten voi selittää. Ja tietysti siihen aikaan kaikki lehdet luettiin kymmeniä kertoja.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Vau! Vai tuollaisiakin on tehty. Olisi kuitenkin luullut että asiat/tiedot olisi tehty oikein. Luulen kuitenkin että nuo olisivat virheistä huolimatta jollekin keräilijälle arvokkaita lehtiä (kirjoja?).
Tuo on muuten totta että lukemansa unohtaa. Johtuuko se siitä että lukemaansa ei jaksa keskittyä vai siitä että ympärillä on kaikkea muuta? Totta kai joitain omia suosikkejaan muistaa ja joitain lukee jopa useampaan kertaan.

Kari Hintsala kirjoitti...

"Klassikot" eivät koskaan olleet tunnettuja historiallisesta tarkkuudestaan. Arvonnousua joutuu valitettavasti vielä odottamaan, huuto.netissä hintapyynti ensimmäisestä maailmansodasta oli 3 €. :-)

Hurmioitunut kirjoitti...

:D Aijjaa,ei siis tuon enempää. Noh, arvonnousua odotellessa ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...