lauantai 18. joulukuuta 2010

Forum Romanum, osa IV

Forumin itäpäädyn massiivisin jäänne on Konstantinuksen ja Maxentiuksen basilika, tässä Palatinukselta nähtynä. Edessä vasemmalla osia vestaalien talosta, oikealla vastapäätä basilikaa Porticus Margaritaria, joka toimi helmi-, jalokivi- ja korukauppiaiden liiketilana. Nimi tuli latinan helmeä merkitsevästä sanasta margarita.


Basilika rakennettiin suurimmalta osin keisari Maxentiuksen aikana. Hänen osakseen tuli kuitenkin hävitä ratkaiseva taistelu Konstantinus Suurta vastaan Milvianuksen sillalla. Rakennuksesta on jäljellä sen pohjoisin kolmannes, loput tuhoutuivat ilmeisesti v. 847 maanjäristyksessä.


Jäljelläolevaa osaa on tuettu vaijerein.


Kasettikatto nykyisellään, koristelusta riisuttuna.


Keskimmäisen holvin apsis.


Kasetit ovat tällä kohtaa näemmä kuusi-, eivät kahdeksankulmaisia.


Muilta osin basilikasta on jäljellä, no, eipä paljoakaan.


Rooman vuoden 1960 olympialaisten painiotteluja järjestettiin Wikipedian mukaan täällä. On siinä tanner pölissyt.


Basilikan länsipäädyssä oli aikoinaan myös apsis ja sinne sijoitettuna Konstantinuksen 12 metriä korkea patsas. Veistos oli akroliittinen, ts. tehty sekä puusta että marmorista. Marmoriosat ovat nykyään esillä Capitol-kukkulalla Palazzo dei Conservatorin pihalla.Basilikan naapurissa on Santa Francesca Romanan kirkko.


Tässä kirkko Palatinukselta nähtynä. Samaisessa rakennuskompleksissa on pieni Antiquarium Forense -museo forumilta löytyneille esineille, sekä...


...Venuksen ja Rooman temppelin rauniot, tässä Colosseumilta päin nähtynä.


Viimeinen kohde ennen Palatinukselle kapuamista on Tituksen riemukaari.


Riemukaari idästä päin. Tässä yksikaarisessa mallissa on jotain periroomalaista.


SENATVS·POPVLVSQVE·ROMANVS, "Senaatti ja Rooman kansa". SPQR-lyhenteellä merkitään yhä Rooman kaupungin omaisuus viemärinkansia myöten.


Kaari pystytettiin juutalaissodassa saadun voiton muistoksi ja sen kuvituksena on Jerusalemin ryöstössä saadun saaliin esittely triumfikulkueessa.Ylemmän kuvan 7-haaraisen kynttelikön, menorahin, Wikipedia tietää olleen mallina Israelin valtion vaakunalle.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...