torstai 16. joulukuuta 2010

Forum Romanum, osa II

Forumin länsipäähän päästäkseen piti kiertää Via Sacran toista haaraa, tässä näkymiä siltä. Kuvassa näkyvät kolme pilaria on kaikki mitä on jäljellä Castorin ja Polluxin temppelistä. Taustalla myös jäänne Vestan pyörötemppelistä ja Palatinuksella kohoavista rakennuksista.


Etualalla vasemmalla (katoksen suojaama rakennelma) on paikka, jossa Caesarin ruumis poltettiin ja jolle Octavianus rakennutti muistoksi tämän nimeä kantavan temppelin.


Arkeologiset tutkimukset Forumilla jatkuvat yhä, kuten näkyy. Pylväs ja sen takana näkyvär rakennelmat ovat osa Caesarin rakennuttamaa Basilica Juliaa, jossa kokoontui nelikamarinen oikeusistuin, kussakin kamarissa 45 tuomaria.


Länsipäässä kohoavat Saturnuksen temppelin jäänteet ovat yksi suurimmista säilyneistä kokonaisuuksista. Saturnuksen kunniaksi vietettyjä keskitalven juhlia on verrattu meidän jouluumme, mutta meiningiltään saturnalia vastasi pikemminkin pikkujouluja...


 Tässä rakennelma hieman toisesta kuvakulmasta, takana oikealla Dii Consentesin portiikki.


Vespasianuksen ja Tituksen temppeli, taustanaan Tabularium.


Ja tässä taas hieman eri kulmasta. Vielä 1700-luvun piirroksissa pylväskolmikko on hautautuneena lähes kapiteeleihinsa saakka.


Lähikuva alaosasta. Kuten näkyy, suuri osa forumia on aidattu kävijoiden ulottumattomiin raunioiden suojelemiseksi.


Näkymä forumille päin, edessä vasemmalla Rostran jäänteitä. Täällä mm. Marcus Antonius piti kuuluisan puheensa (joka Marlon Brandon tulkitsemana löytyy täältä) Caesarin muistoksi v. 44 eKr. ja tänne tuotiin Ciceron pää ja käsi seuraavana vuonna (Rooma-sarjaa seuranneille jäi Ciceron teloitus varmasti mieleen). Rostran takana Fokaksen pylväs ja forumin pääaukio.


Länsipäädyn vaikuttavin jäänne on kuitenkin Septimius Severuksen riemukaari. Takana oikealla curia ja vasemmalla Santi Luca e Martinan kirkko.


Riemukaari on kuuluisa esimerkki damnatio memoriaesta, "muistin kiroamisesta". Severuksen pojan Caracallan surmattua veljensä Getan hän poistatti tämän nimen muistomerkistä. Tämän kuten muidenkaan forumin alueen riemukaarten alitse ei yleisöllä enää ole asiaa.
Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...