perjantai 17. joulukuuta 2010

Forum Romanum, osa III

Takaisin forumin keskiosiin, tässä vielä yksi näkymä curiaan ja sen takana olevaan kirkkoon.


Antoninuksen ja Faustinan temppelin pylväikkö on säilynyt osana San Lorenzo in Mirandan kirkkoa. Temppeli oli omistettu keisari Antoninus Piukselle ja hänen vaimolleen Faustinalle. Etualan kivet ovat kuuluneet Regiaan, Rooman ylipapin Pontifex Maximuksen virkataloon.


Castorin ja Polluxin temppelin kolme pilaria. Nämä myös dioskuureina tunnetut Zeuksen kaksospojat auttoivat roomalaiset voittoon Regillusjärven taistelussa joskus v. 500 eKr. jälkeen ja ilmestyivät sitten yhtä ihmeellisesti forumille kertomaan voitosta. Temppelihän siihen piti tehdä, tämä nyt näkyvä on tosin vasta v. 6 jKr.


Vestan temppeli oli pyöreä ja siellä palavan ikuisen tulen vartiointi oli Vestan neitsyiden eli vestaalien tehtävä. Virkaan tultiin jo lapsina ja palvelus (ja neitsyys!) kesti 30 vuotta: 10 vuotta opeteltiin tehtäviä, 10 vuotta hoidettiin niitä ja viimeiset 10 vuotta opetettiin seuraajia. Uran päätyttä vestaalilla oli lupa avioitua.


Kuusi vestaalia asuivat heille varatussa talossa. Kuva on Palatinukselta. Vestaalien talo altaineen on etualalla. Veistokset ovat ehkä samoja, joiden löytymistä italialainen arkeologi Rodolfo Lanciani oli todistamassa.


Talo, kuten muutenkin suuri osa forumia, on yleisöltä suljettu. Kuvassa näkyvät myös curia, Basilica Aemilia sekä Antoninuksen ja Faustinan temppeli. Puiden alla vinottain muihin rakenteisiin nähden on Regia.

Vielä yksi kohde forumin keskiosista, Romuluksen tenppeli, joka yhdessä Vespasianuksen forumiin kuuluneen kirjaston kanssa muodostaa nyt Santi Cosma e Damianon kirkon. Keisari Maxentius omisti pyöreän temppelin pojalleen Valerius Romulukselle. Kaksosveljet Kosmas ja Damianus tunnetaan lääkäreiden ja apteekkareiden suojeluspyhimyksinä.


Tämäkin rakennus näkyy paremmin Palatinukselta otetussa kuvassa. Mahdollisesti kirkko pyhitettiin veljeksille vastapainoksi forumilla olleelle toiselle kaksosveljesten pyhätölle, pakanalliselle Castorin ja Polluxin temppelille. Kirkon seudusta tuli joka tapauksessa Rooman lääkäreiden kokoontumispaikka.


Hyvä kartta forumin länsi- ja keskiosista löytyy vaikkapa täältä.

1 kommentti:

Jasmin Lukkari kirjoitti...

Pidän todella, kun selität rakennusten historiaa niin tarkasti. Forum Romanumissa minua kiehtovat lukuisat eri aikakausien kerrostumat, olihan tuolla jo hyvin varhain asutusta kun suo oli kuivattu 7. vuosisadalla eaa. Noista ajoista ei tietenkään ole mitään näkyviä merkkejä jäljellä.

Yksi noista varhaisimmista mielestäni kiintoisimmista paikoista on juuri tuo Regia, jonka mainitsit monien muiden kiinnostavien kohteiden joukossa. 'Kuninkaallisessa palatsissa' olisi perimätiedon mukaan jo tuolloin asunut Rooman kuningas Numa, joka kuulemma rakennutti myös viereen Vestan temppelin. Kaivaukset ovat todistaneet, että paikalla todella oli yläluokkainen etruskityylinen asuintalo tai ehkä jonkinlainen pyhä rakennus (sisällä oli ilmeisesti Marsin ja Ops Consivan pyhäköt) 7.vs.eaa. Paikalle on useaan kertaan rakennettu uusi talo hieman eri pohjakaavalla. Varmasti tiedetään vain Regian myöhemmistä käyttötarkoituksista, kun se oli pontifex maximuksen virka-asunto.

Yksi Forumin helmistä ja arvoituksista.

t. Roomasta kiinnostunut opiskelija

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...