lauantai 27. marraskuuta 2010

Trajanuksen Rooma

Pakkasen paukkuessa sopii taas muistella Rooman helteitä ja koluta Rooman raunioita.

Keisari Trajanus hallitsi Rooman valtakuntaa vuosina 98-117 jKr. Hänen aikanaan Rooman imperiumi saavutti suurimman maantieteellisen laajuutensa ulottuen (nykymaantieteen termein) Skotlannista Irakiin. Mussolinin aikana rakennetun paraatikadun Via dei Fori Imperialin varrelta löytyy joukko karttatauluja Rooman laajenemisesta, tässä Trajanuksen valtakautta kuvaava:


Via dei Fori Imperiali, "Keisarillisten forumeiden tie", on nimensä mukainen, se peittää alleen Keisareiden forumit, joiden raunioita on kuitenkin näkyvillä tien molemmin puolin. Kadonnut on myös Trajanuksen forum, mutta sen keskellä aikoinaan sijainnut kuuluisa pylväs on jäljellä. Nyt sen huipulla vain ei enää ole keisaria, vaan apostoli Pietaria esittävä veistos.


Pylvästä kiertää 190 metriä pitkä friisi reliefejä, jotka kuvaavat Trajanuksen Daakiassa vuosina 101-102 ja 105-106 käymiä sotia. Kuvat ovat suurenmoinen kuvallinen lähde tuon ajan roomalaiseen arneijaan ja sodankäyntiin ja niitä on käytetty kuvituksena ja ennallistusten inspiraationa lukemattomissa teoksissa, mm. Ospreyn kirjoissa.

Keisari itse vaimoineen oli haudattu pylvään jalustaan.Keskiaikaisen tarinan mukaan paavi Gregorius Suuri liikuttui reliefistä, jossa keisari auttaa sodassa kaatuneen pojan äitiä, niin paljon, että pyysi Jumalaa vapauttamaan keisarin sielun helvetistä. Jumala suostui pyyntöön, mutta ilmoitti myös ettei pakanoita enempää pelastettaisi. Vielä paremmaksi tarina muuttuu, kun Trajanuksen tuhka kaivettiin esiin: kallo ja kieli olivat jäljellä ja kieli kertoi että keisari oli todella helvetistä pelastettu!

Nykyajalle ovat sen sijaan pelastuneet Trajanuksen hallit, antiikin suurimpiin ihmeisiin luettu myymäläkompleksi, aikansa Mylly tai Sello. Paikassa toimii museo, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen.


Järjestelmälliseen roomalaiseen tapaan käytävät ja niiden varrella olevat myymälät on numeroitu.


Myymälä sisältäpäin. Tiloissa oli myös nykytaidetta, mutta etualla oleva EI ole sitä, vaan aito antiikin fragmentti... Hassua kyllä miten varsinkin pronssiveistosten osat esillepantuina antavat aina jotenkin modernin vaikutelman. :-)


Rakennus on näyttävä myös ulkopuolelta.Kaarevan linjan paikalla ollut muuri erotti aikoinaan kauppahallin forumista.


Näkymä forumille ja pylväälle päin hallien yläosasta.


...ja näkymä päinvastaiseen suuntaan.


Lähellä on myös keskiaikainen nähtävyys, Torre delle Milizie, josta Neron kerrotaan katsoneen Rooman paloa... no, Roomassa näitä tarinoita riittää.


Lopuksi vielä kuva kauppahallien läpi johtavasta pääkadusta, joka sai nimensä Via Biberatica sen varrella sijainneista kapakoista.


Trajanuksen forumin ja hallien antiikinaikainen pohjakaava löytyy mm. täältä.

2 kommenttia:

Miia Ahderinne kirjoitti...

Hienojen kuvien sävyttämä kirjoitus on mitä oivallisin apuväline tutustuttaessa Rooman historiaan ja erityisesti Trajanuksen aikaan. Koska valtakunta oli laajimmillaan, ei olekaan yllätys, että siltä ajalta on säilynyt näinkin paljon nähtävyyksiä ja raunioita.

Kirjoitusta elävöittävät "legendat", jotka eivät kuitenkaan vähennä tekstin historiallisen faktan painoarvoa. Itseäni yllätti Trajanuksen hallit, sillä kuten sanottua kuvassa voisi olla nykypäivän kauppakeskus!

Toivoisin lisää kirjoituksia ja kuvia Roomasta ja miksei myös muista antiikin ajan keskuksista.

Kari Hintsala kirjoitti...

Kuvia Roomasta ja muualtakin Italiasta tulossa talven mittaan. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...