perjantai 19. marraskuuta 2010

Arkeologiaa ja historiaa Hämeen linnassa


Hämeen linnassa järjestettiin tänään Suomen Keskiajan Arkeologian Seuran seminaari, jonka teemana oli Arkeologia ja historia: kohti monitieteisyyttä.

Georg Haggrén havainnollisti miten erilaisiin lopputuloksiin kaksi eri tieteenhaaraa voivat päätyä. Kirjalliset lähteet mainitsevat ensimmäisen lasiastian vasta 1500-luvun puolivälistä ja muutenkin niiden mukaan lasi yleistyi Suomessa hitaasti. Mutta arkeologiset löydöt ovat todistaneet, että jo 1300-luvun kallista venetsialaislasia käytettiin Turussa, ja keskiaikaista lasia on löytynyt sittemmin ihan maaseudultakin.

Anu Lahtinen kertoi historillisten henkilöiden ja arkeologisten löytojen yhdistämisestä. Mitä pitäisi ajatella Schmalkaldenin liiton protestanttijohtajia esittävien kaakeleiden löytymisestä 1500-luvun Suomesta - uskonnollis-poliittinen kannanotto?

Hanna-Maria Pellisen tutkimusaiheena ovat hämmästyttävän laiminlyöty aihe: keskiaikaiset pappilamme. Niiden sijaintikin on usein hämärän peitossa; tendenssinä näyttää olleen niiden siirtyminen kirkon luota kauemmas. Aineelliselta kulttuuriltaan ne vertautuvat Pellisen mukaan kartanoihin.

Ilkka Leskisen aiheena olivat Turun eliitin kauppasuhteet 1500-luvun alussa. Tulokset kirvoittivat vilkkaan keskustelun: mitä Lyypekin ja Danzigin tulliluettelot todella kertovat? Vietiinkö Turusta todella suunnattomat määrät nahanpaloja Saksaan?

Riku Kauhanen lanseerasi minulle uuden termin: konfliktiarkeologia. Esitys keskittyi hattujen sotaan, mutta ulottui aina nykyaikaan asti. Erittäin mielenkiintoisia perspektiivejä.

Eva Ahl-Waris väittelee piakkoin Naantalin birgittalaisluostarin tutkimuksesta ja luostarin historiallisen kuvan kehityksestä. Mieleeni jäi teesi luostarin aseman "rauhan tyyssijana" korostumisesta sota- ja konfliktiaikoina.

Olin ensimmäistä kertaa SKAS:n seminaarissa ja aiheet olivat todella mielenkiintoisia. Itse olen kevytmielinen kulttuurihistorioitsija, jonka arkeologian opinnot jäivät opintokokonaisuus A:han joskus jurakaudella. Nyt oli tilaisuus sivistää itseään lisää, ja hankinkin Janne Harjulan kirjat Sheaths, Scabbards and Grip Coverings ja Before the Heels sekä Kirsi Majantien toimittaman Ruukkuja ja Ruhtinaita.

Kiitokset Riikalle, Maaritille ja Jannelle hauskasta matkaseurasta!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...