torstai 25. marraskuuta 2010

Asehistoriaa aloittelijoille

Weapon on Ospreyn uusin sarja, 64-sivuinen kirjanen erinäisistä terä- ja ampuma-aseista kautta ihmiskunnan historian. Taannoin lanseeratun Command-sarjan yhteydessä mainitsin pakosta laittaa näihin sarjan ensimmäisiin kirjasiin jotain tuttua ja turvallista. Siitä on ainakin tässä kyse. Thompson-konepistooli, "Tommy Gun", on yksi maailman tunnetuimpia aseita, jopa niin, että sana iconic on kirjoittajalla herkässä.

Ase suunniteltiin ensimmäisen maailmansodan juoksuhautojen vyörytyksiin, mutta ensimmäinen versio valmistui vasta sodan jo loputtua 1919. Alkuvaiheet olivat jokseenkin skandaalinkäryisiä: heti ensimmäisistä eristä meni osa IRA:n taistelijoille. Yhdysvalloissa asetta markkinoitiin lainvalvojille, mutta vastuuton jälleenmyynti antoi aseen kieltolakiajan ja suuren lamakauden rikollisten käsiin. Aikakauden gangsterielokuvat ikuistivat aseen maineen "Chicagon pianona"

Toisen maailmansodan syttyminen toi aseelle uuden kukoistuskauden. Sekä Britannian että USA:n asevoimat havaitsivat, ettei niillä ollut käytettävissään konepistoolia. Alunperin suorastaan 1800-lukulaisen aseseppäperinteen taidolla rakennettu ase korvattiin pian robustimmalla M1A1-versiolla, joka rumpulippaalla ja etukahvalla varustetun "gangsterimallin" ohella on jokaiselle tuttu niin sotadokumenteista kuin lukuisista sotaelokuvista.

Ospreyn julkaisujen tapaan tämäkin on lähinnä johdatus aiheeseensa. Pikkutarkkoihin julkaisuihin tottuneelle aseharrastajalle kirjasella ei juuri annettavaa liene, meille muuten vain aiheesta kiinnostuneille kylläkin. Kiinnostava sarja kuitenkin, ja mielenkiintoisempaa on luvassa. Ja onhan se metkaa, että kun kokonaiset taistelulaivaluokat on kuitattu 48-sivuisella New Vanguardilla, niin nyt saa yksi ainoa pyssy 64 sivua... :-)

Thompson submachine gun Wikipediassa.
Artikkeli Thompson-konepistoolista Arma Aboan sivuilla.
Kirjoittaja Martin Peglerin kotisivut.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...