torstai 4. huhtikuuta 2019

Antiikki & Design 178 (3/2019)

Turku-pisteet tällekin numerolle, sillä täällä on käyty haastattelemassa arkeologi Sonja Hukaltaivalta rakennuksiin kätketyistä taikaesineistä. Eläinten luita, kolikoita, jopa elohopeaa pienissä apteekkipulloissa on kätketty rakenteisiin maagisessa tarkoituksessa. Perinne on ikivanha, mutta vaihteluakin esiintyy: Länsi-Suomen ryhmäkylissä niillä torjuttiin naapureiden noituutta, väljemmin asutetussa Itä-Suomessa syöpäläisiä ja luonnonvoimia.

Varsinais-Suomi-pisteet käynnistä Paraisten Kuitialla, jonka navetta on kunnostettu perinteisillä menetelmillä moderniksi pihattotalliksi omistajapariskunnan eettisten periaatteiden mukaan.

Ja kun viimeksi ehdin haukkua lasiesineet tylsiksi, käykin ilmi että sortovuosien "poliittisen lasin" historia onkin varsin mielenkiintoinen. Tästä passsiivisen vastarinnan puristelasisesta muodosta ovat Roger Peltonen ja Risto Rekola kirjoittaneet omiin kokoelmiinsa pohjautuvan julkaisun Vaakuna- ja suurmieslasien kulttuurihistoria - ilmeinen hankinta museon käsikirjastoon.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...