keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Oodi, Kiasma, HAM ja Amos Rex

Muiden kaupunkiin tulleiden turkulaisten tavoin kävimme katsastamassa Helsingin uusimman nähtävyyden, keskustakirjasto Oodin. Komeaa oli ja käyttäjiä runsaasti.

                                                    *****

Kiasmaan poikettiin katsomaan islantilaistaiteilija Hrafnhildur Arnardóttirin alias Shoplifterin teosta Nervescape VIII. Kivahan sitä oli silitellä "hellästi kuin ujoa vanhaa mammuttia", kuten ohje seinällä kertoi.

Kiasman päädystä voi nyt nähdä kokonaisen sarjan kansallisrakennuksia: eduskuntatalo, Kansallismuseo, Musiikkitalo, Oodi.

                                                         *****

Helsingin taidemuseossa oli esillä kaikenlaista, mutta eniten kiinnitti huomiota muutama Tove Janssonin työ. Tovelta tilattiin 1947 Helsingin Kaupunginkellariin kaksi feskoa, Juhlat maalla (vasemmalla) ja Juhlat kaupungissa (oikealla).


Kaupunkijuhlissa kuvattu maljakko...


oli tunnistettu Gerda Thesleffin suunnittelemaksi.


Kaupunkijuhlissa oli myös Tove itse, paheellisesti röökiä vetäen.


1945 Oy Strömberg Ab tilasi seinämaalauksen Pitäjänmäen tehtaan ruokalaan. Alkuperäinen vasemmalla, mutta firma halusi jotain sähköisempää toimialansa mukaan, joten Tove maalasi oikealla olevan työn salamoineen.


Aurona lastensairaalaan tehty muumiaiheinen Liekki oli tarkoitettu houkuttelemaan lapset nousemaan seuraavan kerroksen tutkimusosastolle.


Yläkerrassa oli sitten brittitaiteilijoiden Gilbert & Georgen suurikokoisia töitä.


Olihan ne aika värikkäitä.

                                                                 *****

Toinen käymätön uutuus oli Amos Rex.


Avajaisnäyttelynsä jonoista kuuluisaan taidemuseon Magritte-näyttelyyn Elämänviiva pääsi iltaviideltä liki jonottamatta.Valitettavasti on todettava ettei tämä Magritten surrealismi oikein koskaan itseeni ole vedonnut.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...